Emblem

Ministry of Rural Development
Government of India
Question Bank
RRDTC Ujjain
Question1 :When did the 73rd constitutional amendment regulated?
सवाल1 :73 वाँ संविधान संशोधन कब लागू किया गया ?
A: 1991 B: 1992
C: 1993 D: 1994
A: 1991 B: 1992
C: 1993 D: 1994
Ans: C
Question2 :After the 73rd amendment when was the panchayat raj and gram swaraj adhiniyam Enforced ?
सवाल2 :७३ वे संविधान संशोधन के बाद मध्यप्रदेश में नया पंचायत राज एवं ग्राम स्वराज अधिनियम कब से लागू हुआ ?
A: 1993 B: 1994
C: 1995 D: 1996
A: १९९३ B: १९९४
C: १९९५ D: १९९६
Ans: A
Question3 :Does janpad panchayat has the power to Levy Taxes on Theatres and Public Entertainment places ?
सवाल3 :जनपद पंचायत को नाट्य ग्रहों /नाट्य प्रदर्शनी तथा सार्वजनिक मनोरंजन के प्रदेर्श्नो पर कर लगाने का अधिकार है?
A: Yes B: No
C: do not know D: above all
A: हाँ B: नहीं
C: ज्ञात नहीं D: उपरोक्त सभी
Ans: A
Question4 :After The Formation of Janpad Panchayat when No Confidence Motion Can Be Introduced Against Janpad panchayat Chairman/vice Chairman ?
सवाल4 :जनपद पंचायत अध्यक्ष /उपाध्यक्ष के विरुद्ध अविश्वास प्रस्ताव गठन से कितने दिन बाद रखा जा सकता है ?
A: After 6 Months B: After 12 Months
C: After 30 Months D: never
A: ६ माह बाद B: ३० माह बाद
C: १२ माह बाद D: कभी नहीं
Ans: C
Question5 :Can a New Subject Be Discussed In A Meeting Which was Dismissed Due To Non Fullfillment of Corum in Any Janpad Panchayat (M.P.)?
सवाल5 :जनपद पंचायत की बैठक गणपूर्ति के अभाव में स्थगित किये जाने पर क्या स्थगित बैठक में नये विषय पर विचार करेगी?
A: Yes B: No
C: do not know D: above all
A: हाँ B: नहीं
C: ज्ञात नही D: उपरोक्त सभी
Ans: B
Question6 : What would be the Tenure of Fixed committees at any janpad panchayat?
सवाल6 :जनपद पंचायत की स्थाई समितियों का कार्यकाल क्या होगा?
A: 5 years B: 1 year
C: 3 years D: 2 years
A: ५ वर्ष B: १ वर्ष
C: ३ वर्ष D: २ वर्ष
Ans: A
Question7 : Chairman of janpad panchayat will be chairperson of which commitee?
सवाल7 :जनपद पंचायत का उपाध्यक्ष किस समिति का पदेन सभापति होगा?
A: Agriculture committee B: General admistration comitee
C: Education committee D: all of the above
A: कृषि समिति B: सामान्य प्रशासन समिति
C: शिक्षा समिति D: उपरोक्त सभी
Ans: C
Question8 : Can any decision taken by the Chairman of the General Administration Committee or any Standing Committees have the right to change the decission of the Committee?
सवाल8 :क्या सामान्य प्रशासन समिति या अन्य कोई स्थाई समितियों के सभापति को समिति द्वारा लिए गए निर्णयों को बदलने का अधिकार है?
A: Yes B: No
C: do not know D: all of the above
A: हाँ B: नहीं
C: ज्ञात नहीं D: उपरोक्त सभी
Ans: B
Question9 :when the 1st summit be called of janpad panchayat From the Date of print ?
सवाल9 :जनपद पंचायत का प्रथम सम्मेलन प्रकाशन की तारीख से कितने दिन के अंदर बुलाया चाहिए?
A: 15 days B: 21 days
C: 25 days D: 30 days
A: १५ दिन B: २१ दिन
C: २५ दिन D: ३० दिन
Ans: D
Question10 :How Janpad panchayat vice president is elected ?
सवाल10 :जनपद पंचायत के उपाध्यक्ष का निर्वाचन कैसे होता है?
A: By voters B: By Block members
C: By District members D: By Collectors
A: मतदाताओ द्वारा B: जनपद सदस्यों के द्वारा
C: जिला पंचायत सदस्यों द्वारा D: कल्लेक्टर द्वारा
Ans: B
Question11 : What is required to be a member of Gram Sabha?
सवाल11 :ग्रामसभा के सदस्य होने के लिए आवश्यक है?
A: Permanent Resident. B: Voters of the area.
C: Anyone . D: Donot know .
A: उस क्षेत्र का निवासी . B: उस क्षेत्र का मतदाता .
C: कोई भी हो सकता है. D: ज्ञात नहीं .
Ans: B
Question12 :Who will be the Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY) beneficiaries?
सवाल12 :स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना (एसजीएसवाई) के अंतर्गत हितग्राही होंगे?
A: Self Help Group (SHG) B: Voluntary organization
C: Individual beneficiaries D: None of these
A: स्व सहायता समूह B: स्वयंसेवी संस्था
C: व्यक्तिगत हितग्राही D: इनमें से कोई नहीं
Ans: A
Question13 :Who is the the Registration Officer under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme - mp (Mgnregs - MP) ?
सवाल13 :महात्मा गाँधी राष्ट्रिय ग्रामीण रोजगार गारंटी स्कीम-म.प्र. (एमजीएनआरइजीएस-एमपी) के अंतर्गत पंजीकरण अधिकारी होता है?
A: Sarpanch of Gram Panchayat. B: Block Panchayat President.
C: Gram Panchayat Secretary. D: Block Chief Executive Officer.
A: ग्राम पंचायत का सरपंच B: जनपद पंचायत का अध्यक्ष
C: ग्राम पंचायत का सचिव D: जनपद पंचायत का मुख्य कार्यपालन अधिकारी
Ans: A
Question14 :Who is the social audit agency under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme - M.P.(MGNREGS - MP)?
सवाल14 :महात्मा गाँधी राष्ट्रिय ग्रामीण रोजगार गारंटी स्कीम-म.प्र. (एमजीएनआरइजीएस-एमपी) के अंतर्गत "सामाजिक अंकेक्षण की एजेंसी" किसे बनाया गया है?
A: District Panchayat B: Block
C: Gram Panchayat D: Gram Sabha
A: जिला पंचायत को B: जनपद पंचायत को
C: ग्राम पंचायत को D: ग्रामसभा को
Ans: C
Question15 :How much money is to be given to the beneficieries under the Indira Awas yojana -IAY ?
सवाल15 :इंदिरा आवास योजना (आईएवाय) के अंतर्गत नविन आवास हेतु हितग्राही को कितनी राशी देने का प्रावधान है?
A: 45000. B: 25000.
C: 15000. D: 17,500.
A: ४५००० . B: २५०००.
C: १५०००. D: १७,५००.
Ans: A
Question16 :Under which plan Nirmal Gram Awards and bright village is Awarded ?
सवाल16 :निर्मल ग्राम पुरुस्कार एवं उज्जवल ग्राम पुरुस्कार किस योजनान्तर्गत दिया जाता है?
A: Total sanitation campaign B: Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana
C: INDIRA AWAS YOJANA (IAY). D: Mid-day meal program.
A: समग्र स्वच्छता अभियान. B: स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना .
C: इंदिरा आवास योजना. D: मध्यान भोजन कार्यक्रम .
Ans: A
Question17 :what is the purpose of Mid-day meal scheme (M D M)?
सवाल17 :मध्यान भोजन योजना (एम डी एम) का उद्देश्य क्या है?
A: To increase the number of students. B: Improving nutritional status of students .
C: Maintaining the continued presence of students . D: All of the above.
A: विधार्थियों की संख्या में वृद्धी करना B: विधार्थियों का पोषण स्तर सुधारना
C: विधार्थियों की उपस्तिथि को निरंतर बनाये रखना D: उपरोक्त सभी
Ans: D
Question18 :what is the plan for Providing financial assistance to destitute persons ?
सवाल18 :निराश्रित व्यक्तियों की जीविकोपार्जन के लिए आर्थिक सहायता पहुँचाने वाली योजना क्या है?
A: Disabled student increase plan B: Social Security Pension Scheme
C: National Family Support Program D: None of the above
A: निशक्त छात्र वृद्धी योजना B: सामाजिक सुरक्षा पेंशन योजना
C: राष्ट्रिय परिवार सहायता कार्यक्रम D: उपरोक्त में से कोई नहीं
Ans: B
Question19 :According to Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme -M.P. (MGNREGS - MP) a registered family will get how many days of guaranteed job in a financial year ?
सवाल19 :महात्मा गाँधी राष्ट्रिय ग्रामीण रोजगार गारंटी स्कीम-म.प्र. (एमजीएनआरइजीएस-एमपी) के अंतर्गत पंजीकृत परिवार को एक वित्तीय वर्ष में कितने दिन के रोजगार की गारंटी दी गई है ?
A: 50 days B: 100 days
C: 75 days D: No limit
A: ५० दिन B: १०० दिन
C: ७५ दिन D: कोई सीमा नहीं
Ans: B
Question20 :Empowerment of Gram Sabha, to strengthen livelihoods, social protection, gender equality and the result of government / policy-related component is related to Which plan ?
सवाल20 :ग्रामसभा का सशक्तिकरण, आजीविका को सुद्रढ बनाना, सामाजिक सुरक्षा, जेंडर समानता एवं राज्य सरकार को परिणाम/नीतियों को प्रक्रिया से अवगत कराने सम्बन्धी घटक किस योजना से सम्बंधित है?
A: Total sanitation campaign B: Madhya Pradesh Rural Livelihoods Project
C: Mid-day meal program D: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana( PMGSY)
A: समग्र स्वच्छता अभियान B: मध्य प्रदेश ग्रामीण आजीविका परियोजना
C: मध्यान भोजन कार्यक्रम D: प्रधानमंत्री ग्राम सड़क योजना
Ans: B
Question21 :How many degree of toilet Seat should be made under the total sanitation campaign ?
सवाल21 :समग्र स्वच्छता अभियान अंतर्गत निर्मित किये जाने वाले शोंचालयो में शोंचालय शीट कितने अंश (डिग्री) की होनी चाहिए?
A: 15 degree B: 30 degree
C: 45 degree D: 90 degree
A: १५ डिग्री B: ३० डिग्री
C: ४५ डिग्री D: ९० डिग्री
Ans: C
Question22 :How much financial assistance is to be given under National Family Assistance After the death of a earning family member ?
सवाल22 :राष्ट्रिय परिवार सहायता अंतर्गत परिवार के कमाऊ सदस्य की म्रत्यु होने पर परिवार को कितनी आर्थिक सहायता दी जाती है?
A: Rs.10000 B: Rs.15000
C: Rs 20000 D: Rs. 25000
A: १०००० B: १५०००
C: २०००० D: २५०००
Ans: A
Question23 :what is the object of Laadli Lakshmi scheme ?
सवाल23 :लाडली लक्ष्मी योजना का उद्देश्य क्या है ?
A: To Stop female foeticide B: To stop child marriages
C: To Promote girl child Education D: All of the above
A: बालिका भ्रूण हत्या रोकना B: बाल विवाह को रोकना
C: बालिका शिक्षा को प्रोत्साहन D: उपरोक्त सभी
Ans: D
Question24 :which scheme is made for connecting roads to villages ?
सवाल24 :ग्रामों को बारहमासी मार्गो से जोड़ने हेतु बनायी गई योजना है?
A: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) B: Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)
C: Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS-MP) D: Madhya Pradesh Rural Livelihoods Project
A: प्रधानमंत्री ग्रामीण सड़क योजना (पीएमजीएसवाय) B: स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना (एसजीएसवाय)
C: महात्मा गाँधी राष्ट्रिय ग्रामीण रोजगार गारंटी स्कीम-म.प्र. D: मध्यप्रदेश ग्रामीण आजीविका परियोजना
Ans: C
Question25 :Who will be the beneficiary of Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana?
सवाल25 :स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना में लाभार्थी को क्या कहा जायेगा?
A: Beneficiary B: Self-employed
C: Unemployed D: Self help group (SHG)
A: हितग्राही B: स्वरोजगारी
C: बेरोजगारी D: स्वसहायता समूह
Ans: D
Question26 :What is the role of catalyst in the SGSY plan?
सवाल26 : स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना अंतर्गत समूह निर्माण में प्रेरक की भूमिका क्या है?
A: Group formation B: Providing Revolving fund
C: To make First, second Grading to complete the criteria Provision of credit to cash All of the above D: All of the above
A: समूह गठन B: रिवाल्विंग फंड दिलाना
C: प्रथम, द्वितीय ग्रडिंग के मापदंड पुरे करवाना नगद साख सीमा स्वीकृत कराना D: उपरोक्त सभी
Ans: D
Question27 :What is a Self help group?
सवाल27 :स्वसहायता समूह किसे कहते है?
A: Status of Similar economic, social , poor people B: People who regularly save
C: People who are saving for a certain purpose D: All of the above
A: समान आर्थिक, सामाजिक, विचारधारा वाले निर्धन लोग B: नियमित बचत करने वाले लोग
C: एक निश्चित उद्देश्य के लिये बचत करने वाले लोग D: उपरोक्त सभी
Ans: D
Question28 :What activity should be done for stability of Self help group?
सवाल28 :स्वसहायता समूह की स्थिरता के लिये क्या गतिविधि करना चाहिए?
A: Regular Meeting Regular Savings B: Mutual credit supply
C: Regular Meeting Regular Savings Mutual credit supply Regular recovery All of the above D: All of the above
A: नियमित बैठक नियमित बचत B: आपसी ऋण प्रदाय
C: नियमित वसूली D: उपरोक्त सभी
Ans: D
Question29 :who has been given prominence in the SGSY plan?
सवाल29 :एस जी एस वाय योजना में प्रमुखता किसको दी गई है?
A: Group point of view B: Personal point of view
C: Provide loans to APL D: Provide loans to unemployed
A: समूह दृष्टिकोण B: व्यक्तिगत दृष्टिकोण
C: ए पी एल को ऋण प्रदाय D: बेरोजगारों को ऋण प्रदाय
Ans: A
Question30 :Can ( in sgsy)Benefit be given to individual self-employed?
सवाल30 :क्या (एसजीएसवाय में ) व्यक्तिगत स्वरोजगारी को लाभ दिया जा सकता है?
A: Yes B: No
C: Above two D: Donot know .
A: हाँ B: नहीं
C: उपरोक्त दोनों D: ज्ञात नहीं ज्ञात नहीं ज्ञात नहीं
Ans: A
Question31 :How many members should be there in a group generally?
सवाल31 :साधारणतः समूह में कितने सदस्य होना चाहिए?
A: 5-10 B: 10-20
C: 16-20 D: Donot know .
A: ५-१० B: १०-२०
C: १६-२० D: ज्ञात नहीं .
Ans: B
Question32 :How many members Atleast should be there in a disabled group?
सवाल32 :विकलांगो के समूह में कम से कम कितने सदस्य होने चाहिए?
A: 5 B: 8
C: 10 D: Donot know .
A: B: ८ ८
C: १० D: ज्ञात नहीं .
Ans: A
Question33 :How many members should be there in a minor irrigation group?
सवाल33 :लघु सिंचाई में कम से कम कितने सदस्य होने चाहिये?
A: 5 B: 10
C: 15 D: Donot know .
A: B: १०
C: १५ D: ज्ञात नहीं .
Ans: A
Question34 :how many B P L members should be there in a Self help group ?
सवाल34 :समूह में बी.पी. एल कितने होना चाहिये?
A: BP L 70% B: BP L 30%
C: Non BP L 30% D: Non BP L 50%
A: बी.पी. एल ७० % B: बी.पी. एल ३० %
C: नान बी.पी. एल ३० % D: नान बी.पी. एल ५० %
Ans: A
Question35 :How many members be there in a self help group from same family ?
सवाल35 :समूह में एक ही परिवार के कितने सदस्य रह सकते है?
A: 1 B: 2
C: 3 D: 4
A: B:
C: D:
Ans: A
Question36 : can a member be a member of more than one Self help group?
सवाल36 :क्या एक सदस्य एक से अधिक समूह का सदस्य रह सकता है?
A: yes B: No
C: both above D: Donot know .
A: हाँ B: नहीं
C: उपरोक्त दोनों D: ज्ञात नहीं .
Ans: B
Question37 :What will be the basic fund of Self help group ?
सवाल37 :समूह का आधार फंड क्या होगा?
A: The amount collected from saving of group members B: Distributed amount of savings
C: Amount received from the bank revolving fund D: Donot know .
A: एकत्रित की गई बचत राशी B: बचत से वितरित राशी
C: बैंक से प्राप्त चक्रीय राशी D: ज्ञात नहीं .
Ans: A
Question38 :How self help group (SHG) will utilise its basic fund?
सवाल38 :समूह आधार फंड का उपयोग कैसे करेगा?
A: By giving loan within self help group members(shg). B: By depositing in bank
C: By keeping amount with president or secretary D: Donot know .
A: समूह में ऋण लेकर B: बैंक में राशी जमा कर
C: अध्यक्ष, सचिव के पास राशी रखकर D: ज्ञात नहीं .
Ans: A
Question39 :After how much duration the first grading of a group should be done?
सवाल39 :समूह की प्रथम ग्रेडिंग कितनी अवधि के बाद की जाना चाहिये?
A: After 03 Months B: After 06 Months
C: After 1year D: Donot know .
A: ३ माह बाद B: ६ माह बाद
C: १ वर्ष बाद D: ज्ञात नहीं .
Ans: B
Question40 :After how much duration second grading of a group can be done?
सवाल40 :समूह की दिव्तीय ग्रेडिंग कितनी अवधि के बाद की जाना चाहिये?
A: After 6 months of revolving fund B: 6 months after the first grading
C: In case of minor irrigation second grading will be done before 6 months of agreement D: all of the above
A: रिवाल्विंग फंड के ६ माह बाद B: प्रथम ग्रेडिंग के ६ माह बाद
C: लघु सिंचाई के प्रकरण में दिव्तीय ग्रेडिंग ६ माह के पूर्व भी की जा सकेगी सहमती से D: उपरोक्त सभी
Ans: A
Question41 :What is the use of a revolving fund?
सवाल41 :रिवाल्विंग फंड का उपयोग किस लिये किया जाता है?
A: For the amount of Self help Group B: To develop credit discipline and financial management.
C: Lending loan to members D: All of the above
A: समूह की राशी के लिये B: उनमे ऋण अनुशासन एवं वित्तीय प्रबंधन का विकास
C: सदस्यों को ऋण देने में D: उपरोक्त सभी
Ans: D
Question42 :In sgsy after selection of loan when grant will come in any shg account ?
सवाल42 :योजना में अनुदान समूह के खाते में ऋण स्वीकृति के कितनी अवधि में जमा होगा?
A: With loan approval B: Bank-ended grant adjustments
C: with loan payment D: Donot know .
A: ऋण स्वीकृति के साथ B: बैंक एंडेड अनुदान समायोजना
C: ऋण अदायगी के साथ D: ज्ञात नहीं .
Ans: B
Question43 : What is eligibility for granting personal loan to SC/ST ?
सवाल43 :व्यक्तिगत ऋण में अजा/अजजा के लिये अनुदान की पात्रता कितनी है?
A: 50% B: 30%
C: 80% D: 60%
A: ५०% B: ३०%
C: ८०% D: ६०%
Ans: A
Question44 :How many days of the loan application is submitted in the bank will take action on the debt issue?
सवाल44 :ऋण आवेदन पत्र के बैंक में प्रस्तुत होने के कितने दिनों में ऋण प्रकरण पर कार्यवाही करेगा?
A: 15 days B: Maximum 1 month
C: All of the above D: Donot know .
A: १५ दिवस अधिकतम १ माह उपरोक्त सभी B: १५ दिवस अधिकतम १ माह उपरोक्त सभी
C: १५ दिवस अधिकतम १ माह उपरोक्त सभी D: ज्ञात नहीं .
Ans: C
Question45 :what is the full form of sgsy?
सवाल45 :एस जी एस वाय का फुल फॉर्म क्या है
A: swarna jayanti gram swarojgar yojana B: swarnajayanti Gram Sahayak yojana
C: Swarnahayanti grameen Rozgar yojana D: Swarnajayanti Gram Rojgar Yojana
A: स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना B: स्वर्ण जयंती ग्राम सहायक योजना
C: स्वर्ण हयंती ग्रामीण रोजगार योजना D: स्वर्ण जयंती ग्राम रोजगार योजना
Ans: A
Question46 :What is the national toll free helpline number of MGNREGA?
सवाल46 :राष्ट्रिय हेल्प लाइन टोल फ्री नंबर मंरेगा का क्या है
A: 1800-11-1097 B: 1800-11-108
C: 1800-11-0707 D: 1800-11-1234
A: १८००-११-१०९७ B: १८००-११-१०८
C: १८००-११-०७०७ D: १८००-११-१२३४
Ans: C
Question47 :WHat is the quota for women in MGNREGA?
सवाल47 :महिलाओ के लिए मंरेगा में कितना आरक्षण है?
A: 1/3 B: 1/2
C: 1/4 D: 1/10
A: १/३ B: १/२
C: १/४ D: १/१०
Ans: A
Question48 :What is the validity of the Job Card?
सवाल48 :जॉब कार्ड की वैध्यता कितनी है
A: 1 year B: 5year
C: 4 year D: 10 year
A: १ वर्ष B: ५ वर्ष
C: ४ वर्ष D: १० वर्ष
Ans: B
Question49 :When was Mahatma Gandhi Employment Guarantee Scheme passed?
सवाल49 :महात्मा गाँधी राष्ट्रीय ग्रामीण रोजगार गारंटी अधिनियम कब पारित किया गया?
A: 5th Sept 2005 B: 2nd Feb 2006
C: 5th Oct 2005 D: 1st April 2008
A: 05 सितम्बर 2005 B: 02 फरवरी 2006
C: 05 अक्टूबर 2005 D: 01 अप्रैल 2008
Ans: A
Question50 :Is it necessary to carry job card during work?
सवाल50 :क्या मजदूरी के समय जॉब कार्ड लाना जरूरी है ?
A: No B: Yes
C: It is the choice to carry or not be carry D: None of the above
A: नहीं B: हां
C: मर्जी हो तो लायेंगे नहीं तो नहीं लायेंगे D: उक्त में से कोई नहीं
Ans: B
Question51 :Who will bone the cost of unemployment allowances?
सवाल51 :स्कीम के अंतर्गत बेरोजगारी भत्ता किसके द्वारा वहन किया जावेगा ?
A: Central Govt. B: State Govt.
C: Both central and state govt. D: NGO
A: केन्द्र शासन B: राज्य शासन
C: केन्द्र व राज्य शासन D: एनजीओ
Ans: B
Question52 :Who will maintain the records at gram panchayat level?
सवाल52 :ग्राम पंचायत स्तर पर रखे जाने वाले अभिलेखों का संधारण किसके द्वारा किया जावेगा ?
A: Gram panchayat secretary B: Sarpanch
C: Panch D: Up sarpanch
A: ग्राम पंचायत सचिव B: सरपंच
C: पंच D: उपसरपंच
Ans: A
Question53 :What will be the system at Gram Panchayat?
सवाल53 :ग्राम पंचायत में लेखा किस पद्धति से रखा जावेगा ?
A: Mahajani Accounting System B: Single Entry System
C: Double Entry System D: Keepin only daily transaction Keepin only daily transaction
A: महाजनी बही खाता पद्धति B: एकहरी लेखा पद्धति
C: द्वि-प्रविष्टी लेखा प्रणाली D: सिर्फ रोजनामचा संधारण
Ans: C
Question54 :According to which constitutional amendment the Panchayatraj system established?
सवाल54 :किस संविधान संशोधन के तहत पंचायतीराज की स्थापना की गई ?
A: 71 B: 72
C: 73 D: 74
A: 71 B: 72
C: 73 D: 74
Ans: C
Question55 :Which tier system is regulated in Panchayatraj?
सवाल55 :म.प्र. में कितने स्तरीय पंचायतीराज व्यवस्था लागू है ?
A: Three Tier B: Two Tier
C: Four Tier D: One Tier
A: त्रिस्तरीय B: द्विस्तरीय
C: चतुर्थस्तरीय D: एकस्तरीय
Ans: A
Question56 :Which proforma will be made to clear the difference between Cash & Bank Passbook?
सवाल56 :केशबुक एवं बैंक पासबुक के अंतर को स्पष्ट करने हेतु कौन सा प्रपत्र बनाया जावेगा ?
A: Bank Solution Paper B: Income-Expenditure Paper
C: Cashbook D: None of these
A: बैंक समाधान पत्रक B: आय-व्यय पत्रक
C: केशबुक D: इनमें से कोई नहीं
Ans: A
Question57 :"Staggered Contour Trench" can be built under ShailParna Scheme?
सवाल57 :शेल्पर्ण उपयोजना के अंतर्गत क्या "स्टेगर्ड कटुर ट्रेंच" का कार्य करवाया जा सकता है ?
A: Yes B: No
C: Not Confirmed D: Not Mentioned
A: हां B: नहीं
C: अनिश्चित D: उल्लेखित नहीं
Ans: A
Site designed and developed by National Informatics Centre Contents provided and maintained by Department of Rural Development, Ministry of Rural Development, GOI
Site Best Viewed in IE7.0+ at Resolution 1024 X 768 or above.