Emblem

Ministry of Rural Development
Government of India
Question Bank
SIRD Haryana
Question1 :When was the Swaranjayanti Gram Swarozgar Yoajan launched?
A: 1st April, 1999 B: 26th January, 1999
C: 2nd October, 1999 D: 15th August, 1999
Ans: A
Question2 :What is the full form of SGSY?
A: Swaranjayanti Gramin Swarozgar Yojana B: Swaranjanhit Gram Swarozgar Yojana
C: Swaranjayanti Gram Swarozgar Yojana D: Swaranjayanti Gram Sahayak Yojana
Ans: C
Question3 :What is the Minimum no. of Members required for SHG?
A: 5 B: 10
C: 15 D: 20
Ans: B
Question4 :What is the Maximum no.of Members required for SHG?
A: 5 B: 10
C: 15 D: 20
Ans: D
Question5 :What is the Minimum no. of Members for a handicapped Group?
A: 5 B: 7
C: 10 D: 12
Ans: A
Question6 :What is the minimum no. of Members required for a Minor Irrigation Group?
A: 3 B: 5
C: 7 D: 10
Ans: B
Question7 :What is the maximum Revolving Fund can be Granted to a SHG?
A: 5000 B: 10000
C: 15000 D: 20000
Ans: B
Question8 :What is the minimum Revolving Fund can be Granted to a SHG?
A: 5000 B: 10000
C: 15000 D: 20000
Ans: A
Question9 :What is maximum Capital Subsidy to a General Caste individual Swarozgari?
A: 5000 B: 7500
C: 15000 D: 20000
Ans: B
Question10 :What is maximum Capital Subsidy to a SC/ST individual Swarozgari?
A: 5000 B: 7500
C: 10000 D: 15000
Ans: C
Question11 :What is maximum Capital Subsidy to a Phy. Handicapped individual Swarozgari?
A: 5000 B: 7500
C: 10000 D: 15000
Ans: C
Question12 :What is maximum Capital Subsidy can be granted to a SHG?
A: 50000 B: 75000
C: 125000 D: 150000
Ans: C
Question13 :What is maximum Capital Subsidy can be granted to a Group having 5 General Caste Members and 5 SC/ST Members?
A: 50000 B: 75000
C: 100000 D: 125000
Ans: D
Question14 :What percentage of APL Members are permitted in a SHG under SGSY
A: 10% B: 15%
C: 20% D: 30%
Ans: C
Question15 :A SHG can consist of
A: All the Male Members B: All the Female Members
C: Male and Female mixed D: All
Ans: D
Question16 :A SHG can consist of
A: All the SC/ST B: All the General
C: Mix of SC/ST and General D: All
Ans: D
Question17 :As per Guidelines what %age of SC/ST Swarozgaris are to be covered under SGSY
A: 15.00% B: 25.50%
C: 33.33% D: 50.00%
Ans: D
Question18 :As per Guidelines what %age of Minorities Swarozgaris are to be covered under SGSY
A: 5.00% B: 10.00%
C: 15.00% D: 25.50%
Ans: C
Question19 :As per Guidelines what %age of Phy. Handicapped Swarozgaris are to be covered under SGSY
A: 2% B: 2.5%
C: 3% D: 5%
Ans: C
Question20 :The First Grading of the SHG is to be done after the a period of
A: 3 months B: 6 months
C: 9 months D: 12 months
Ans: B
Question21 :The Second Grading of the SHG is to be done after the a period of
A: 3 months B: 9 months
C: 12 months D: 18 months
Ans: C
Question22 :Grading of the SHGs are done by
A: District Rural Development Agency B: National Bank for Agriculture & Rural Development
C: BDPO D: Committee Consisting Members of all the above
Ans: D
Question23 :What is the annual income criteria of BPL family under SGSY in Rural Area?
A: 20,000 B: 22,000
C: 25,000 D: 30,000
Ans: B
Question24 :Who can be the Members of the SHG under SGSY?
A: BPL Families in Rural & Urban B: Only Rural BPL Families
C: Only Urban BPL Families D: Mix of All
Ans: B
Question25 :Rate of Interest for Internal Landing is decided by
A: Office Bearer of the SHG B: Landing Bank
C: DRDA D: Group Members
Ans: D
Question26 :When was the Swaranjayanti Gram Swarozgar Yoajan launched?
A: 1st April, 1999 B: 26th January, 1999
C: 2nd October, 1999 D: 15th August, 1999
Ans: A
Question27 :Monthly Saving Amount for a SHG is
A: Rs. 50 per month fixed B: As decided by the Group Members
C: Rs. 100 per month fixed D: As decided by DRDA
Ans: B
Question28 :Preferred periodicity of the Saving in a Group
A: Daily B: Once in a Week
C: Once in a Fortnight D: Once in a Month
Ans: B
Question29 :Preferred periodicity of the Meeting of the Group Members
A: Weekly B: Fortnightly
C: Monthly D: Quarterly
Ans: A
Question30 :Type of the Bank Account opened by the SGH
A: Saving Account B: Current Account
C: Fixed Deposit Account D: Recurring Account
Ans: A
Question31 :SHGs Bank Account can be operated by
A: President and one Member of the Group B: Secretary and one Member of the Group
C: Any two persons authorized by the Group D: Any two Member of the Group
Ans: C
Question32 :Collateral Security not require for a SHG Group Loan
A: Upto Rs. 3 Lacs B: Upto Rs. 5 Lacs
C: Upto Rs. 10 Lacs D: Upto Rs. 12 Lacs
Ans: C
Question33 :Who formed the SHGs
A: DRDA B: NGOs
C: Banks D: All
Ans: D
Question34 :What is the purpose of formation of SHG Group?
A: Creating of habit of saving among the poor B: For internal landing purposes
C: To provide self employment and set up micro enterprises D: All
Ans: D
Question35 :SGSY Programme is implemented by
A: Ministry of Panchayati Raj B: Ministry of Rural Development
C: Ministry of Social Justice and Empowerment D: Ministry of Agriculture
Ans: B
Question36 :The expenditure under SGSY is shared between Centre and State Government in the Ratio of
A: 50:50 B: 25:75
C: 75:25 D: 80:20
Ans: C
Question37 :As per Guidelines expenditure permitted for Training and Skill Development of the total funds
A: 5% B: 7.5%
C: 10% D: 15%
Ans: C
Question38 :As per Guidelines expenditure permitted for creation of infrastructure of the total funds
A: 10% B: 15%
C: 20% D: 30%
Ans: C
Question39 :Cost of insurance of the assets financed to SHG is to be borne by
A: DRDA B: Swarozgaris
C: Banks D: All
Ans: D
Question40 :Minimum locking period for adjustment of subsidy in the loan is
A: 2 years B: 3 years
C: 4 years D: 5 years
Ans: B
Question41 :The role of Panchayati Raj Institutions in SGSY is
A: Identification of BPL Families for SHGs B: Release of Revolving Funds to SHGs
C: Release of Capital Subsidy to SHGs D: Monitoring Functioning of SHGs
Ans: A
Question42 :Periodicity of Block Level SGSY Committee Meeting is
A: Monthly B: Fortnightly
C: Quarterly D: Bi-Monthly
Ans: A
Question43 :Periodicity of District Level SGSY Committee Meeting is
A: Monthly B: Fortnightly
C: Quarterly D: Bi-Monthly
Ans: C
Question44 :Who is the Chairman of Block Level SGSY Committee?
A: Chairperson of Panchayat Samiti B: BDPO
C: Lead Bank Manager D: Social Education & Planning Officer
Ans: B
Question45 :Economic Activities to be undertaken by a group is decided by
A: District Rural Development Agency B: BDPO
C: Office Bearers of the Group D: All Members of the Group
Ans: D
Question46 :A loan availed by the Group can be re-paid in
A: Monthly Installment B: Quarterly Installment
C: Half-Yearly Installment D: Any of above as convenient
Ans: D
Question47 :When the Panchayati Raj System was inaugurated by Pandit Jawaharlal Nehru in Nagaur?
A: 1956 B: 1957
C: 1958 D: 1959
Ans: D
Question48 :When the Balvantray Mehta Committee submitted its report?
A: 1956 B: 1957
C: 1958 D: 1959
Ans: B
Question49 :When the Ashoka Mehta Committee was constituted?
A: 1975 B: 1976
C: 1977 D: 1978
Ans: C
Question50 :How many tiers did Ashoka Mehta Committee suggest?
A: Single tier B: Two tier
C: Three tier D: Four tier
Ans: B
Question51 :Who presented the 64th Amendment Bill of the Constitution in the Parliament?
A: Indira Gandhi B: Rajiv Gandhi
C: V.P. Singh D: Narsimha Rao
Ans: B
Question52 :When the 73rd Constitutional Amendment Bill was passed?
A: 1991 B: 1992
C: 1993 D: 1994
Ans: B
Question53 :When the New Panchayati Raj System was established?
A: 1992 B: 1993
C: 1994 D: 1995
Ans: C
Question54 :Panchayati Raj System at all three levels will be established in all the States which have the population more than?
A: 10 Lacs B: 20 Lacs
C: 30 Lacs D: 40 Lacs
Ans: B
Question55 :What is the extent of reservation for women in Panchayati Raj Institutions?
A: 20 % B: 25%
C: 33% D: 37%
Ans: C
Question56 :What is the term of Panchayati Raj Institutions?
A: 3 Years B: 4 Years
C: 5 Years D: 6 Years
Ans: C
Question57 :How many subjects have been given in the 11th Schedule of the Constitution?
A: 11 subjects B: 29 subjects
C: 30 subjects D: 40 subjects
Ans: B
Question58 :As per Constitutional Provision how the Gram Panchayat Sarpanch will be elected?
A: Directly B: Indirectly
C: As decided by the State Legislature D: Through Cooption
Ans: C
Question59 :As per the Constitutional Provision Panchayat Samiti Chairperson shall be elected?
A: Directly B: Indirectly
C: As decided by the State Legislature D: Through Cooption
Ans: B
Question60 :As per the Constitutional Provision Zila Parishad Chairperson shall be elected?
A: Directly B: Indirectly
C: As decided by the State Legislature D: Through Cooption
Ans: B
Question61 :Do the Ex-Officio Members of Zila Parishad have the right to vote in the election of Zila Parishad President?
A: Yes B: No
C: As decided by the Government D: As decided by the Zila Parishad Members
Ans: B
Question62 :Do the Ex-Officio Members of Panchayat Samiti have the right to vote in the election of Zila Parishad President?
A: Yes B: No
C: As decided by the Government D: As decided by the Panchayat Samiti Members
Ans: B
Question63 :Who are the Ex-Officio Members at Panchayat Samiti level?
A: MLA B: MP
C: Zila Parishad President D: MLA & MP
Ans: A
Question64 :Who are the Ex-Officio Members at Zila Parishad level?
A: MLA B: MP
C: State Minister D: MLA & MP
Ans: D
Question65 :Is there a provision of State Panchayat Election Commission?
A: Yes B: No
C: As desired by the State Government D: As desired by the Centre Government
Ans: A
Question66 :Is there a provision of State Finance Commission?
A: Yes B: No
C: As desired by the State Government D: As desired by the Centre Government
Ans: A
Question67 :Is there a provision of State Panchayat Election Commission?
A: Yes B: No
C: As desired by the State Government D: As desired by the Centre Government
Ans: A
Site designed and developed by National Informatics Centre Contents provided and maintained by Department of Rural Development, Ministry of Rural Development, GOI
Site Best Viewed in IE7.0+ at Resolution 1024 X 768 or above.