Emblem

Ministry of Rural Development
Government of India
Question Bank
SIRD Kerala
Question1 :The capital of kerala is?
കുഎസ്ടിഒന് 1 :കേരള കി രാജധാനി ഹായ്?
A: Mallapuram B: Trivandrum
C: Kasargod D: Kannur
A: മല്ലപുരം B: തൃവണ്ട്രും
C: കാസര്ഗോഡ് D: കാസര്ഗോഡ്
Ans: B
Question2 :How many hours a NREGA worker has to work?
കുഎസ്ടിഒന് 2 :
A: 6 hours B: No fixed time
C: 7 hours D: 8 hours within a period of 9 hours
A: B:
C: D:
Ans: D
Question3 :What is MGNREGA?
കുഎസ്ടിഒന് 3 :
A: It is an Act passed by the Parliament B: It is a guide line
C: It is an order of the central Government D: It is a State Government order
A: B:
C: D:
Ans: A
Question4 :How many days of employment can be given to a household in one year under MGNREGS?
കുഎസ്ടിഒന് 4 :
A: 150days B: 200days
C: 250days D: 100days
A: B:
C: D:
Ans: D
Question5 :Who is the authority for registering the members of households under MGNREGA?
കുഎസ്ടിഒന് 5 :
A: Block Programme Officer B: Block Development Officer
C: Registration officer of Grama Panchayat D: President of Grama Panchayat
A: B:
C: D:
Ans: C
Question6 :What is the wage paid under MGNREGA?
കുഎസ്ടിഒന് 6 :
A: Market rate B: Not lesst han Rs 100
C: Rs.200 D: Rs.100+DA
A: B:
C: D:
Ans: B
Question7 :In what circumstance an additional 10% odf wages is given to labourers?
കുഎസ്ടിഒന് 7 :
A: If properly doing work B: If the work is given out side 5 Kms radius of his/ her residence
C: If coming early morning D: If working late in the evening
A: B:
C: D:
Ans: B
Question8 :What is the objective of MGNREGA ?
കുഎസ്ടിഒന് 8 :
A: Provide job in officers B: Provide permenent job in panchayats
C: Provide unskilled labour to any rural house hold who demands job- maximum 100 days in one year to a household D: Give unemployment allowance
A: B:
C: D:
Ans: C
Question9 :What is job card?
കുഎസ്ടിഒന് 9 :
A: An identity card B: Card given to a registered household in MGNREGA
C: Card given to record the unemployment allowance D: Card for using in elections
A: B:
C: D:
Ans: B
Question10 :What is the registration fee for registering under MGNREGA?
കുഎസ്ടിഒന് 10 :
A: Rs.2 B: Rs.5
C: Rs.10 D: No fee
A: B:
C: D:
Ans: D
Question11 :The registration time under MGNREGA is
കുഎസ്ടിഒന് 11 :
A: January- March B: April- June
C: August- October D: No specific time
A: B:
C: D:
Ans: D
Question12 :How a job card holder get job under MGNREGA
കുഎസ്ടിഒന് 12 :
A: As per the decesion of the Grama Panchayat B: During drought season
C: During rainy season D: As per the demand of the job card holder
A: B:
C: D:
Ans: D
Question13 :Within what time a job card holder get job on his/her demand?
കുഎസ്ടിഒന് 13 :
A: Immediately after applying B: Not later than 15 days of application
C: As and when decided by Grama Panchayat D: When work is sanctioned by BPO
A: B:
C: D:
Ans: B
Question14 :Who is the officer responsible for MGNREGS management at Blick Level?
കുഎസ്ടിഒന് 14 :
A: Block Programme Officer B: Block Development Officer
C: Block Panchayat President D: Block Engineer
A: B:
C: D:
Ans: A
Question15 :What is the maximum period that can be taken by the authorities for paying wages under MGNREGS?
കുഎസ്ടിഒന് 15 :
A: One Month B: 20 days
C: No limit D: Maximum 14 days
A: B:
C: D:
Ans: D
Question16 :To whom application for Job is to be given?
കുഎസ്ടിഒന് 16 :
A: District Programme Co- Ordinator B: District Collector
C: Block Panchayat D: Grama Panchayat/BPO
A: B:
C: D:
Ans: D
Question17 :To whom application for Job is to be given?
കുഎസ്ടിഒന് 17 :
A: District Programme Co- Ordinator B: District Collector
C: Block Panchayat D: Grama Panchayat/BPO
A: B:
C: D:
Ans: D
Question18 :What are the worksite facilities mandatory in the worksite of MGNREGA?
കുഎസ്ടിഒന് 18 :
A: Drinking water B: shade for rest
C: First aid facilities D: All the above
A: B:
C: D:
Ans: D
Question19 :What is the ex-gratia amount paid the case of death in the course of work?
കുഎസ്ടിഒന് 19 :
A: Rs. 25000/- B: Rs. 50000/-
C: Rs. 10000/- D: No ex-gratia
A: B:
C: D:
Ans: A
Question20 :Who are the principal authorities in the implementation of MGNREGA?
കുഎസ്ടിഒന് 20 :
A: District Administration B: DRDA
C: Panchayat Raj Institutions D: Rural development Department
A: B:
C: D:
Ans: C
Question21 :What is social Audit?
കുഎസ്ടിഒന് 21 :
A: Audit done by NGOs B: Audit conducted by Grama sabha beneficiaries and public
C: Audit conducted by Accountant general D: Audit done by Government departments
A: B:
C: D:
Ans: B
Question22 :What is the social Audit Forum?
കുഎസ്ടിഒന് 22 :
A: Open place B: Grama Sabha
C: Grama Panchayat D: Block
A: B:
C: D:
Ans: B
Question23 :What is the fulform of IGNWPS ?
കുഎസ്ടിഒന് 23 :
A: Indira Gandhi National womens Pension Scheme B: Indira Gandhi National Widow Pension Scheme
C: India Governments New Welfare Preoject and service D: Indira Gandhi National Welfare Pension Scheme
A: B:
C: D:
Ans: B
Question24 :IGNDPS is a Pension Scheme for the welfare of whome?
കുഎസ്ടിഒന് 24 :
A: Destitute B: Disabled Persons
C: Drivers D: Down trodden people
A: B:
C: D:
Ans: B
Question25 :What is the amount paid as pension under IGNOAPS?
കുഎസ്ടിഒന് 25 :
A: Rs. 400/- per month B: Rs. 100/- per month
C: Rs. 200/- per month D: Rs. 500/- per month
A: B:
C: D:
Ans: A
Question26 :When was PMGSY launched?
കുഎസ്ടിഒന് 26 :
A: 25th December 2000 B: 1st April 2000
C: 15th August 2000 D: 26th January 2000
A: B:
C: D:
Ans: A
Question27 :What is the quantum of assistance given by GoI it State Governments for the Implementation of PMGSY?
കുഎസ്ടിഒന് 27 :
A: 75% B: 50%
C: 80% D: 100%
A: B:
C: D:
Ans: D
Question28 :What is the Primary Objective of PMGSY?
കുഎസ്ടിഒന് 28 :
A: To connect with unconnected habitations B: To connect Villages with Towns
C: To connect Village Roads with State Highways D: To connect district Roads with National Highways
A: B:
C: D:
Ans: A
Question29 :IAY is related to which of the following?
കുഎസ്ടിഒന് 29 :
A: Housing B: Road works
C: Sanitation D: Employment Generation
A: B:
C: D:
Ans: A
Question30 :What is the share of GoI in IAY?
കുഎസ്ടിഒന് 30 :
A: 60% B: 50%
C: 100% D: 75%
A: B:
C: D:
Ans: D
Question31 :Whatis the condition to appoint an AYA to lookafter the children of labours?
കുഎസ്ടിഒന് 31 :
A: If there are Six Children or above B: if there are Five or more children less than six years
C: If there are Six Children less than five years D: If there are Four children less than six years
A: B:
C: D:
Ans: B
Question32 :Who are the targert Group of IAY?
കുഎസ്ടിഒന് 32 :
A: BPL families in Rual areas B: BPL families in Urban areas
C: Only SC/ST families belongs to BPL D: Any Houseless Family
A: B:
C: D:
Ans: A
Question33 :What is the percentage of funds earmarked for SC/ST catogary to under IAY?
കുഎസ്ടിഒന് 33 :
A: 50% B: 75%
C: 60% D: 100%
A: B:
C: D:
Ans: C
Question34 :The Selection of the list of IAY beneficiaries is done by whome?
കുഎസ്ടിഒന് 34 :
A: Grama Panchayat B: Grama Sabha
C: Block Panchayat D: Grama Panchayat President
A: B:
C: D:
Ans: B
Question35 :How much amount an IAY benificiery will get for the construction of an IAY?
കുഎസ്ടിഒന് 35 :
A: 45000/- B: 50000/-
C: 42500/- D: 48500/-
A: B:
C: D:
Ans: C
Question36 :How much amount an IAY benificiery will get for the construction of an IAY house in difficult areas?
കുഎസ്ടിഒന് 36 :
A: 45000/- B: 50000/-
C: 42500/- D: 48500/-
A: B:
C: D:
Ans: D
Question37 :How much amount is given under IAY for up gradation of un-serviceble households?
കുഎസ്ടിഒന് 37 :
A: 15000/- B: 10000/-
C: 12500/- D: 20000/-
A: B:
C: D:
Ans: A
Question38 :What is the type design of an IAY house?
കുഎസ്ടിഒന് 38 :
A: Two rooms and sit out B: One room, Kitchen and sit out
C: No type design D: Two rooms, Kitchen, sit out
A: B:
C: D:
Ans: C
Question39 :What is the minimum plinth area of an IAY House?
കുഎസ്ടിഒന് 39 :
A: Not less than 20 sq. mtr. B: 20 sq. mtr.
C: 30 sq. mtr. D: 15 sq. mtr.
A: B:
C: D:
Ans: A
Question40 :Who construct houses under IAY?
കുഎസ്ടിഒന് 40 :
A: Contractor B: Benificiary Committee Convenor
C: Voluntry organistion D: Beneficiary
A: B:
C: D:
Ans: D
Question41 :How much amount will be provided to qcquire plots for construction of IAY house?
കുഎസ്ടിഒന് 41 :
A: Rs. 10000/- B: Rs. 15000/-
C: Rs. 7500/- D: No assistant to aquire plot
A: B:
C: D:
Ans: A
Question42 :What is Bharath Nirman?
കുഎസ്ടിഒന് 42 :
A: A time bound programme for the development of rural infrastructure B: A self employment programme
C: A wage employment programme D: A welfare programme
A: B:
C: D:
Ans: A
Question43 :What is NRLM?
കുഎസ്ടിഒന് 43 :
A: National Rural Literacy Mission B: National Rural Livelihood Mission
C: Nationa Rural Land development Mission D: National Rural Land Management
A: B:
C: D:
Ans: B
Question44 :What is the core belief behind NRLM
കുഎസ്ടിഒന് 44 :
A: Poor have innate capabilities and strong desire to come out of poverty B: poor have hot the ability to overcome poverty
C: Poor never attempt to make a sustainable livelihood D: Providing financial assistance alone will help them to overcome poverty
A: B:
C: D:
Ans: A
Question45 :What is the mode of implementation of NRLM
കുഎസ്ടിഒന് 45 :
A: Through PRIs B: Through officers of Rural Development Department
C: Through selected NGOs D: In a Mission mode
A: B:
C: D:
Ans: D
Question46 :What is SHG?
കുഎസ്ടിഒന് 46 :
A: Social Health Group B: State Hygiene Group
C: Self Help Group D: Sanitation and Hygiene Group
A: B:
C: D:
Ans: C
Question47 :What is the amount of assistance given for the formation of SHGs in NRLM?
കുഎസ്ടിഒന് 47 :
A: Rs. 5000/- B: Rs. 10000/-
C: Rs.7500/- D: No assistance
A: B:
C: D:
Ans: B
Question48 :What is the capital subsidy amount payable in NRLM to Self Help Groups?
കുഎസ്ടിഒന് 48 :
A: Maximum amount of Rs. 2.50 lakh per SHG calculated @ Rs. 15,000 per general category and 20,000 per SC/ST category beneficiary B: Maximum amount of Rs.1.50 lakh per SHG calculated @Rs. 10000 per general category and Rs. 15000 per SC/ST catogary beneficiary
C: Maximum amount of 2.00 lakh per SHG calculated @ Rs. 15,000 per general category and Rs. 20000 per SC/ST category beneficiary D: Maximum amount of Rs. 3,50 lakh per SHG calculated @ Rs. 25000 per general category and Rs. 30000 per SC/ST category beneficiary
A: B:
C: D:
Ans: A
Question49 :What is the Maximum amount that can be spend per person for capacity building and skill development in NRLM?
കുഎസ്ടിഒന് 49 :
A: Rs. 15000/- B: Rs. 10000/-
C: Rs. 7500/- D: Np celing
A: B:
C: D:
Ans: C
Question50 :What is the funding nature of NRLM?
കുഎസ്ടിഒന് 50 :
A: Centre and the States in the ratio of 75:25 B: Centre and the States in the ratio of 50:50
C: Centre and the States in the ratio of 60:40 D: 100% by Centre
A: B:
C: D:
Ans: A
Question51 :What is the funding nature of NRLM?
കുഎസ്ടിഒന് 51 :
A: Shared between the Central and the Staes in the ratio of 75:25 B: Shared between the Central and the Staes in the ratio of 50:50
C: Shared between the Central and the Staes in the ratio of 60:40 D: 100% by Centre
A: B:
C: D:
Ans: D
Question52 :What is the strategy of Total sanitation Campaign Implementation
കുഎസ്ടിഒന് 52 :
A: Community Led and People Centered B: Supply Driven
C: Official Implementation D: Implementation by NGOs
A: B:
C: D:
Ans: A
Question53 :What is IEC?
കുഎസ്ടിഒന് 53 :
A: Information Education and Communication B: Individual Efficiency Capacity
C: Indian Economic Council D: Information Empowerment and Creativity
A: B:
C: D:
Ans: A
Question54 :What is the Funding pattern of TSC between Centre and State
കുഎസ്ടിഒന് 54 :
A: 90:10 B: 80:20
C: 50:50 D: 60:40
A: B:
C: D:
Ans: B
Question55 :What is the maximum unit cost prescribed for a Community sanitary Complex?
കുഎസ്ടിഒന് 55 :
A: 1 lakh B: 2 lakhs
C: 3lakhs D: 3.5 lakhs
A: B:
C: D:
Ans: B
Question56 :What is the permissible amount that can be spent from TSC for Soilid and Liquid Waste management?
കുഎസ്ടിഒന് 56 :
A: 10% B: 15%
C: 20% D: 25%
A: B:
C: D:
Ans: A
Question57 :What is the Nirmal Grama puraskar?
കുഎസ്ടിഒന് 57 :
A: An incentive award given for fully sanitised and open defecation free PRIs B: Award given for safe drinking water supply
C: Award given for initiatives for Solid Waste Management D: Award given to States for Total Sanitation
A: B:
C: D:
Ans: A
Question58 :What is the objective of IWMP?
കുഎസ്ടിഒന് 58 :
A: To restore the ecological balance by harnessing, conserving and developing degraded natural resources such as soil, vegetative cover and water B: To harvest rain water
C: To protect the biodiversity D: To prevent soil and Water erosion
A: B:
C: D:
Ans: A
Question59 :What is IWMP?
കുഎസ്ടിഒന് 59 :
A: Integrated Watershed Development Programme B: Integrated Wasteland Development Project
C: Integrated Water Resources Development Project D: International Water Management Programme
A: B:
C: D:
Ans: A
Question60 :What is the per hectare cost ceiling for Watershed Treatment as per IWMP Guidelines?
കുഎസ്ടിഒന് 60 :
A: Rs. 6000/- B: Rs.7500/-
C: Rs.10000/- D: Rs.12000/-
A: B:
C: D:
Ans: D
Question61 :What is the project period for watershed development as per new guidelines of IWMP?
കുഎസ്ടിഒന് 61 :
A: 5 years B: 7years
C: 4-7 years D: None of the above
A: B:
C: D:
Ans: C
Question62 :Who is the cabinet Minister for Rural Development and panchayati Raj at the centre?
കുഎസ്ടിഒന് 62 :
A: Dr. C.P. Joshi B: Smt. Ambika Soni
C: Sri. Vayalar Revi D: Sri. Sarad Pawar
A: B:
C: D:
Ans: A
Question63 :Who is the Cabinet Minister for Information and Broadcasting at the centre?
കുഎസ്ടിഒന് 63 :
A: Dr. C.P. Joshi B: Smt. Ambika Soni
C: Sri. Vayalar Revi D: Sri. Sarad Pawar
A: B:
C: D:
Ans: B
Question64 :Which are the constitutional amendments enabled for the constitution of PRIs?
കുഎസ്ടിഒന് 64 :
A: 73rd &74th B: 61st % 62nd
C: 71st &72nd D: 68th &69th
A: B:
C: D:
Ans: A
Question65 :Among the following who has formulated programmes for rural reconstruction through Seva Grama?
കുഎസ്ടിഒന് 65 :
A: Reveendra Nath Tagore B: F. L. Brain
C: Spensor Hatch D: Mahatma Gandhi
A: B:
C: D:
Ans: D
Question66 :What is the full form of CDP?
കുഎസ്ടിഒന് 66 :
A: Community Department Programme B: Community Development Programme
C: Community Deduction Programme D: Community Department Project
A: B:
C: D:
Ans: B
Question67 :Write down four stages of the Development of SHGs.?
കുഎസ്ടിഒന് 67 :
A: 1. Group formation 2. Capital aquimilation 3. To engage in income generating activities 4. Loan disbursment B: 1. Collect savings 2. Capital aquimilation 3. Group formation.4.Loan disbursement
C: 1.Aquimilation of Capital.2. Engage in income generating activities.3.Collect Savings. 4. Loan disbursement D: Collect savings2. Group formation,3. Loan disbursement
A: B:
C: D:
Ans: A
Question68 :Among the following who is eligible to get assistance for house upgration under IAY?
കുഎസ്ടിഒന് 68 :
A: Families who got assistance for house construction ten years ago B: Houses constructed under any Housing Scheme 15 years and above
C: Houses constructed under any Housing Scheme 12 years ago D: Houses constructed under any housing Scheme 13 years ago.
A: B:
C: D:
Ans: C
Question69 :What is the full form of IEC ?
കുഎസ്ടിഒന് 69 :
A: Information Education and Communication B: Individual Component Development
C: Indira Education Centre D: Institute of Engineering Consortium
A: B:
C: D:
Ans: A
Question70 :In sanitation programme Top Priority is given to which of the following?
കുഎസ്ടിഒന് 70 :
A: Household Latrine B: Community Latrine
C: Environmental sanitation D: Individual sanitation
A: B:
C: D:
Ans: A
Question71 :In Kerala Planning board is set up in the year?
കുഎസ്ടിഒന് 71 :
A: September 1967 B: October 1952
C: December 1995 D: January 1950
A: B:
C: D:
Ans: A
Question72 :Full form of DWCRA?
കുഎസ്ടിഒന് 72 :
A: Development of Women and Children in Rural areas B: Development Council in Rural Areas
C: Development of Children in Rural Areas D: Development of Women in Critical Areas
A: B:
C: D:
Ans: A
Question73 :Who is the head of the Social Audit Team?
കുഎസ്ടിഒന് 73 :
A: Ward Member B: A person from outside the ward
C: President of the Panchayat D: Mate
A: B:
C: D:
Ans: B
Question74 :Social Audit Grama Sabha should be convened with in a period of ?
കുഎസ്ടിഒന് 74 :
A: Once in six months B: Once in three Months
C: Once in a year D: Once in four Months
A: B:
C: D:
Ans: A
Question75 :Among the following who enjoys the right to record his openion in site Diary of NREGS?
കുഎസ്ടിഒന് 75 :
A: Officials and Social workers who inspect the work B: Peoples Representatives and workers Mate, and workers Mte and workers
C: Panchayat Secretary / President D: For all the above
A: B:
C: D:
Ans: D
Question76 :What is BRF?
കുഎസ്ടിഒന് 76 :
A: Backward Regional Grant Fund B: Backward Rural Grant Fund
C: Backward Rural Fund D: Below Rural Grant Fund
A: B:
C: D:
Ans: A
Question77 :In which of the following Districts in Kerala BRGF is being implemented ?
കുഎസ്ടിഒന് 77 :
A: Palakkad and Wayanadu B: Idukki and Ernakulam
C: Pthanamthitta & Alappuzha D: Malappuram and Wayanad
A: B:
C: D:
Ans: A
Question78 :How many Labour card a family is entitled to get?
കുഎസ്ടിഒന് 78 :
A: One labour all the members in Card for a family B: Labour card for the head of the family only
C: In the name of the House wife only D: One Labour Card each for all who is registered in a family
A: B:
C: D:
Ans: A
Question79 :How many Labour card a family is entitled to get?
കുഎസ്ടിഒന് 79 :
A: One labour all the members in Card for a family B: Labour card for the head of the family only
C: In the name of the House wife only D: One Labour Card each for all who is registered in a family
A: B:
C: D:
Ans: A
Site designed and developed by National Informatics Centre Contents provided and maintained by Department of Rural Development, Ministry of Rural Development, GOI
Site Best Viewed in IE7.0+ at Resolution 1024 X 768 or above.