Emblem

Ministry of Rural Development
Government of India
Question Bank
SIRD Goa
Question1 :what is the full form of SGSY
A: Swarnahayanti grameen Rozgar yojana B: Swarnajayanti Gram Rojgar Yojana
C: Swarnajayanti Gram Swarojgar yojana D: swarnajayanti Gram Sahayak yojana
Ans: C
Question2 :In which year was SGSY Scheme introduced?
A: 1st March 2000 B: 1st April 1999
C: 1st April 1998 D: 2nd March 2001
Ans: B
Question3 :What is the aim of SGSY Scheme?
A: To provide financial assistance B: To form an organization of rural poor
C: To form SHGs. D: To provide self emplyment and set up micro enterprises
Ans: D
Question4 :Give full form of SHGs.
A: Self Help Groupism B: Self Help Groups
C: Social Healthy Groupism D: Self Healthy Groups
Ans: B
Question5 :For whom was the SGSY Scheme introduced?
A: APL - Above Poverty Line B: SHGs
C: BPL - Below Poverty Line D: WOmen
Ans: C
Question6 :Which year was MGNREGA enacted?
A: 23rd August 2005 B: 2nd October 2005
C: 26th January 2006 D: 15th August 2007
Ans: A
Question7 :How many days of guaranteed employment will be given in a financial year under MGNREGA?
A: No limit B: 200 days
C: 365 days D: 100 days
Ans: D
Question8 :What percentage of members of VMC should be MGNREGA workers?
A: 60% B: 50%
C: 20% D: 40%
Ans: B
Question9 :Who selects the Social Audit Committee under MGNREGA?
A: Gram Sabha B: Village Panchayat
C: BDO D: District Programme Coordinator
Ans: A
Question10 :What is the national toll free helpline number of MGNREGA?
A: 1800-11-1097 B: 1800-11-108
C: 1800-11-0707 D: 1800-11-1234
Ans: C
Question11 :WHo monitors the MGNREGA work regularly at the village level?
A: BDO B: DCP
C: Villagers D: Local VMC set up by GP
Ans: D
Question12 :Who shares the fund of entire wages for unskilled labour under MGNREGA?
A: Central Govt. B: State Govt.
C: Central & State Govt. - both D: Public Companies
Ans: A
Question13 :Which is the implementation agency under MGNREGA at village level?
A: Villagers B: Private Contractors
C: Gram Panchayat D: Beneficiary
Ans: C
Question14 :How frequently shall Social Audit be conducted under MGNREGA?
A: Every month B: Once in every six months
C: After one year D: 15 days
Ans: B
Question15 :How are payments made to the workers/beneficiaries under MGNREGA?
A: Cash B: Through Bank or Post.
C: Kind D: Cash & kind both
Ans: B
Question16 :WHat is the quota for women in MGNREGA?
A: 1/3 B: 1/2
C: 1/4 D: 1/10
Ans: A
Question17 :Who bears the Unemployment Allowance?
A: Central Government B: Both State and Central
C: State Government D: No one
Ans: C
Question18 :How many days in advance can application for work be given under MGNREGA?
A: At least 14 days B: 1 month
C: Six months D: 5 days
Ans: A
Question19 :What is the validity of the Job Card?
A: 1 year B: 5 years
C: 4 years D: 10 years
Ans: B
Question20 :Within how many days should the Job Card be issued to the applicant?
A: 15 days B: One month
C: One week D: One month
Ans: A
Question21 :Within how many days should the Job Card be issued to the applicant?
A: 15 days B: One month
C: One week D: Ten days
Ans: A
Question22 :Which are the works that cannot be taken under MGNREGA?
A: Water conservation and water harvesting B: Aforestation and tree plantation
C: Land development & rural connectivity D: Building works
Ans: D
Question23 :What is the full form of MGNREGA?
A: Maharashtra Government National Rural Employment Guarantee Act B: Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
C: Meghalaya Government National Rural Employment Guarantee Act D: Mahatma Gandhi National Rural Empowerment Guarantee Act
Ans: B
Question24 :In which year was NSAP introduced?
A: 15th August 2000 B: 15th August 2007
C: 15th August 1995 D: 15th August 2002
Ans: C
Question25 :How many schemes are there under NSAP?
A: 4 B: 5
C: 2 D: Only one
Ans: B
Question26 :Who will implement the NSAP?
A: NGO B: Both NGO & Panchayats
C: Panchayat D: No one
Ans: C
Question27 :Who issues Muster Roll?
A: Programme Officer B: Job Card Holder
C: Material Supplier D: Panch
Ans: A
Question28 :What is the maximum limit of construction material under MGNREGA?
A: 40% B: 50%
C: 40% D: 80%
Ans: A
Question29 :Is there a difference of wages paid for male and female workers?
A: Rs. 100/- B: Rs. 50/-
C: Rs. 25/- D: Equally paid
Ans: D
Question30 :Is there a difference in wages paid for male and female workers?
A: Rs. 100/- B: Rs. 50/-
C: Rs. 25/- D: Equally paid
Ans: D
Question31 :Is there a difference in wages paid for male and female workers?
A: Rs. 100/- B: Rs. 50/-
C: Rs. 25/- D: Equally paid
Ans: D
Question32 :Can you give work to private contractors under MGNREGA?
A: Private contractors B: Government contractors
C: No contractors are allowed D: Both private and government contractors
Ans: C
Question33 :Within how many days , should the Job Card be issued to the applicant?
A: 15 days B: One month
C: One week D: Ten days
Ans: A
Question34 :With whom should the Job Card be kept?
A: Programme Officer B: DPC
C: Sarpanch D: Job Card Holder
Ans: D
Question35 :Which facility is not provided at worksite for beneficiaries under MGNREGA?
A: Drinking water B: First Aid box
C: Creche D: Food
Ans: D
Question36 :What is the scale of Central Assistance under Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme?
A: Rs. 200/- per month B: Rs. 300/- per month
C: Rs. 500/- per month D: Rs. 400/- per month
Ans: A
Question37 :What is the scale of Central Assistance under Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme?
A: Rs. 200/- per month B: Rs. 300/- per month
C: Rs. 500/- per month D: Rs. 400/- per month
Ans: A
Question38 :What is the scale of Central Assistance under Indira Gandhi National Disability Pension Scheme?
A: Rs. 200/- per month B: Rs. 300/- per month
C: Rs. 500/- per month D: Rs. 400/- per month
Ans: A
Question39 :What is the scale of Central Assistance under Indira Gandhi National Disability Pension Scheme?
A: Rs. 200/- per month B: Rs. 300/- per month
C: Rs. 500/- per month D: Rs. 400/- per month
Ans: A
Question40 :How many kgs. of food grains are given under Annapurna scheme?
A: 10 kgs. of food grain (Rice/Wheat) B: 15 kgs. of food grain (Rice/Wheat)
C: 20 kgs. of food grain (Rice/Wheat) D: 25 kgs. of food grain (Rice/Wheat)
Ans: A
Question41 :What is the amount of assistance under National Family Benefit Scheme?
A: Rs. 50000/- B: Rs. 20000/-
C: Rs. 10000/- D: Rs. 25000/-
Ans: C
Question42 :What should be the minimum age of applicant under IGOAPS?
A: 60 years B: 62 years
C: 65 years D: 70 years
Ans: C
Question43 :What is the age limit of applicant under IGWPS?
A: 20-60 years B: 40-64 years
C: 40-62 years D: 40-60 years
Ans: B
Question44 :What is the age limit of applicant under National Family Benefit Scheme?
A: 18-64 years B: 20-60 years
C: 18-60 years D: 40-64 years
Ans: A
Question45 :What is the age limit of applicant under IGDPS?
A: 18-64 years B: 20-60 years
C: 18-60 years D: 40-64 years
Ans: A
Question46 :Age indicator under NSAP?
A: Birth certificate B: School certificate
C: Ration card or Medical certificate issue dby Mamlatdar office D: Self Affidavit
Ans: D
Question47 :Age indicator under NSAP?
A: Birth certificate B: School certificate
C: Ration card or Medical certificate issue dby Mamlatdar office D: Self Affidavit
Ans: D
Question48 :How is payment done to pensioners under NSAP?
A: Cash B: Kind
C: Cash and kind D: Bank/post office and they should have passbook for verification
Ans: D
Question49 :Choose the correct objective of NSAP from following options:
A: Provide employment to poor households, aged, widows, disabled and in case of death of bread winner B: Provide food to poor households, aged, widows, disabled and in case of death of bread winner
C: Provide social assistance to poor households, aged, widows, disabled and in case of death of bread winner D: None of the above
Ans: C
Question50 :What are the salient features of SGSY scheme?
A: Form SHGs B: Provide self employment opportunities
C: Subsidy and revolving fund D: All
Ans: D
Question51 :Give full form of IGA.
A: Income Generating Activity B: Identified General Activity
C: Identity Generating Activity D: Income Generated Action
Ans: A
Question52 :Name the Institutions /Dpartments who provide support to swarojgaris under SGSY Scheme.
A: DRDA B: PRIs
C: Line departments and banking institutions D: All three options mentioned above.
Ans: D
Question53 :Give the full form of NRLM
A: Nations Rural Lively Motion B: National Rural Livelihood Mission
C: National Rozgar Living Mission D: National Rozgar Livelihood Motivation
Ans: B
Question54 :Name the institutions/departments who provide support to Swarozgaris under SGSY scheme.
A: DRDA B: PRIs
C: Line departments and banking institutions D: All 3 options mentioned above.
Ans: D
Question55 :State the objective of NRLM
A: Forming SHGs of poor people APL/BPL, Federation of SHGs to avail benefit of the scheme. B: Formation of group under APL/BPL
C: SHG Federation and nurturing D: Both B & C
Ans: D
Question56 :What is the ideal group size under SGSY scheme?
A: 10-20 B: 5-10
C: 15-20 D: Less than 5
Ans: A
Question57 :Who can form SHG under SGSY Scheme?
A: DRDA officials B: NGOs
C: CBOs and SHPIs D: All options mentioned above
Ans: D
Question58 :State the pattern of financial assistance given by the Centre & State.
A: 25:75 B: 75:25
C: 50:50 D: 25:25
Ans: B
Question59 :State the quantum of subsidy given to individual Swarozgaris.
A: Depending upon the group activity B: Depending upon the individual activity
C: Rs. 7,500/- or 30% of project cost D: Both a & b
Ans: C
Question60 :State the quantum of subsidy given to individual Swarozgaris.
A: Depending upon the group activity B: Depending upon the individual activity
C: Rs. 7,500/- or 30% of project cost D: Both a & b
Ans: C
Question61 :State the quantum of subsidy given to group under SGSY scheme.
A: 1.25 lakhs or 50% of project cost B: 1 Lakh
C: 1.50 lakhs D: Depends on group work
Ans: A
Question62 :What is the benefit given to facilitators for formation and nurturing of SHGs and SGSY.
A: Rs. 5,000/- per group fomation in 4 installments. B: Rs. 5,000/- to Rs. 10,000/- per group fomation in 4 installments.
C: Rs. 10,000/- per group fomation in 4 installments. D: Depends on SHG performance.
Ans: C
Question63 :Who heads/chairs the Block Level SGSY Committee?
A: B.D.O. of the concerned block B: Project Director of DRDA
C: Leaders of SHG D: Bankers
Ans: B
Question64 :What are the main functions of Block Level SGSY Committee?
A: Selection of key activities. B: Selection of villages and number of Swarozgaris.
C: Monitoring the performance of the group D: All 3 options mentioned above.
Ans: D
Question65 :What are the basic criterias required to grade the SHGs under SGSY scheme?
A: IGA undertaken by the group B: No. of meetings conducted by the group
C: Regular maintenance of group accounts. D: All
Ans: D
Question66 :Who supposed to finalize the key economic activities to be undertaken Block level?
A: BDO B: DRDA officials at block level & SHGs
C: Both a & b D: None
Ans: C
Question67 :Who supposed to finalize the key economic activities to be undertaken Block level?
A: BDO B: DRDA officials at block level & SHGs
C: Both a & b D: None
Ans: C
Question68 :Who are supposed to finalize the key economic activities to be undertaken Block level?
A: BDO B: DRDA officials at block level & SHGs
C: Both a & b D: None
Ans: C
Question69 :Give the full form of DDP
A: Diversified Demanded Programme B: Desert Development Programme
C: District Development Programme D: District Desert Programme
Ans: B
Question70 :State the objectives of DDP
A: To reduce adverse effect of desertification B: To reduce adverse effects on climatic conditions on crops, humans and levestock population, desrtification
C: Both a & b D: None
Ans: C
Question71 :In which year was the DDP introduced
A: 1975-76 B: 1977-78
C: 1980 D: 1990
Ans: B
Question72 :Under which guidelines was the DDP implemented and when?
A: Under IWDP B: Watershed Development Programme w.e.f. 1st April 1995
C: DPAP D: Irrigation Development Programme
Ans: B
Question73 :State the ratio of financial assistance under DDP scheme
A: 75:25 B: 50:50
C: 75:75 D: 25:25
Ans: A
Question74 :Give the full form of IWDP.
A: Integrated Wasteland Development Programme B: Irrigated Watershed Development Programme
C: Irrigated Wasteland Development Programme D: Integrated Watershed Development Programme
Ans: A
Question75 :When was IWDP introduced?
A: 1980-81 B: 1990-91
C: 1980-90 D: 1990-2000
Ans: C
Question76 :When was the Common Guidelines for Watershed Development implemented?
A: April 1990 B: March 1975
C: April 1975 D: April 1995
Ans: D
Question77 :What is the objective of Watershed Development Programme?
A: Harvest water for the purpose of irrigation, plantations, pasture development, fisheries, etc. B: Source of income for village community and supply of drinking water
C: Both a and b D: None
Ans: C
Question78 :When was Hariyali Guidelines introduced?
A: March 2003 B: April 2003
C: March 2001 D: April 2001
Ans: B
Question79 :What was the basic idea for introducing the Hariyali Guidelines?
A: To emphasize the role of PRIs on the implementation of watershed programme B: To provide drinking water to the rural poor.
C: Both a and b D: None
Ans: A
Question80 :Give the full form of DPAP.
A: Drought Prone Area Programme B: Drainage Prone Area Programme
C: Desert Prone Area Programme D: Drinking water Prone Area Programme
Ans: A
Question81 :What is the basic function of the DPAP scheme?
A: To provide supply of water to the rural poor areas B: To form user groups
C: To reduce desertification D: Both b and c
Ans: A
Question82 :What is the full form of SGSY?
A: Swarnajayanti Grameen Rojgar Yojana B: Swarnajayanti Gram Rojgar Yojana
C: Swarnajayanti Grameen Swarojgar Yojana D: Swarnajayanti Gram Sahayak Yojana
Ans: C
Question83 :What is the full form of IAY Scheme?
A: Indian Army Yojana B: Indira Airways Yojana
C: Indira Awaas Yojana D: Indian Awaas Yojana
Ans: C
Question84 :What basic need does IAY fulfil?
A: Water B: Housing
C: Clothing D: Food
Ans: B
Question85 :Which department implements the IAY scheme?
A: District Rural Development Agency B: PWD
C: Women & Child Development D: Social Welfare
Ans: A
Question86 :In which year was the IAY implemented by Govt. of India?
A: 1985-86 B: 1987-88
C: 1995-96 D: 1990-91
Ans: A
Question87 :Out of the total funds alloted to the State, what % of funds are earmarked for new constructions?
A: 40% B: 80%
C: 50% D: 60%
Ans: B
Question88 :Out of the total funds alloted to the State, what % of funds are earmarked for upgradation of kutcha houses?
A: 60% B: 50%
C: 20% D: 30%
Ans: C
Question89 :What is the ceiling on construction assistance under IAY per unit?
A: 25,000/- per unit B: 55,000/- per unit
C: 75,000/- per unit D: 60,000/- per unit
Ans: B
Question90 :Who is empowered to select the beneficiaries under IAY?
A: RDA officials B: Gram Sabha
C: PWD Engineers D: BDO
Ans: B
Question91 :What forms an integral part of the houses constructed under IAY?
A: Sanitary laterine and water supply B: Electricity and water supply
C: Sanitary laterine and smokeless chullah D: Water supply and smokeless chullah
Ans: B
Question92 :In whose name should the dwelling unit be?
A: Male member of the household B: Female member of the household
C: The male as well as female member of the household D: Anyone
Ans: B
Question93 :What is the pattern of assistance shared between the Central and State Govt. under the IAY?
A: 75:25 B: 50:50
C: 25:75 D: 30:70
Ans: A
Question94 :Where are the IAY Forms available?
A: BDO Office B: PWD Office
C: DRDA/Village Panchayat D: Social Welfare Office
Ans: C
Question95 :What is the full form of BSY?
A: Bharat Service Yojana B: Balika Samrudhi Yojana
C: Basic Services Yojana D: Bhartiya Shiksha Yojana
Ans: B
Question96 :When was BSY introduced?
A: 26th January 1997 B: 2nd October 1997
C: 15th August 1997 D: 14th November 1997
Ans: C
Question97 :BSY scheme is 100% sponsored by ____________
A: Central Govt. B: State Govt.
C: DRDA D: Social Welfare
Ans: A
Question98 :Which scheme aims to change the attitude towards the girl child?
A: IAY B: BSY
C: ICDS D: MGNREGA
Ans: B
Question99 :Who are the beneficiaries of the BSY scheme?
A: Girl child of BPL families B: Women of BPL families
C: Unemployed youth of BPL families D: Aged of BPL families
Ans: A
Question100 :What is the post birth grant amount given to the child under BSY?
A: Rs. 800/- B: Rs. 500/-
C: Rs. 1,000/- D: Rs. 700/-
Ans: B
Question101 :Which document among those mentioned below, are not required while applying for BSY?
A: Marriage certificate B: Application form
C: Ration Card D: Birth certificate
Ans: A
Question102 :How many girls can be assisted under BSY per BPL Household?
A: 3 B: 2
C: 1 D: 4
Ans: B
Question103 :What are the other benefits besides the post birth grant?
A: Employment B: Clothes
C: Annual Scholarship D: Food
Ans: C
Question104 :Annual scholarship is given to the child for attending school only on _________
A: Successful completion of each school year B: Taking part in sports at school
C: Participating in cultural activities at school D: At the time of addmission
Ans: A
Question105 :To avail the annual scholarship, the respective ______ has to get the report card of the girl child.
A: Sarpanch B: BDO
C: Minister D: Principal
Ans: B
Site designed and developed by National Informatics Centre Contents provided and maintained by Department of Rural Development, Ministry of Rural Development, GOI
Site Best Viewed in IE7.0+ at Resolution 1024 X 768 or above.