Emblem

Ministry of Rural Development
Government of India
Question Bank
SIRD Rajasthan
Question1 :The aim of National Rural employment gurantee Act is?
A: To give employment to skilled manual workers families B: To give employment to semi-skilled manual workers familes
C: To give employment to unskilled manual workers families for 100 days D: To give employment to unskilled manual workers families for 50 days
Ans: C
Question2 :Who will play decisive role in planning and implementation of NREGA Programme?
A: Central government B: State Government
C: Zila Parishad D: Panchayat
Ans: D
Question3 :When was NREGA Programme launched in the Country?
A: January 2006 B: March 2007
C: February 2006 D: November 2006
Ans: C
Question4 :During the first stage NREGA Programme was implementation in how many districts?
A: 400 Districts B: 200 Districts
C: 100 Districts D: 150 Districts
Ans: B
Question5 :How many persons from a family can get employment?
A: One B: One or more than one
C: Five D: None of these
Ans: B
Question6 :When would an applicant get employment after submitting the application?
A: With in 15 days B: After 15 days
C: With in 30 days D: None of these
Ans: A
Question7 :When would an applicant get employment after submitting the application?
A: With in 15 days B: After 15 days
C: With in 30 days D: None of these
Ans: A
Question8 :If an application gets employment beyond the radius of 5 Kms of the village, then how much of the extra amount he is likely to receive?
A: 10 percernt B: 15 percernt
C: 20 percent D: None of these
Ans: A
Question9 :What is the percentage of women to be included in mate pannel?
A: 20 percent B: 10 percent
C: 15 percent D: 30 percent
Ans: D
Question10 :Who are eligible to be registered for this programme?
A: BPL Families B: Every Village Family
C: Only man D: Only woman
Ans: B
Question11 :When did NREGA prgoramme come into operation in while of India?
A: 01.04.2008 B: 04.05.2010
C: 02.08.2010 D: None of these
Ans: A
Question12 :When did NREGA rename MAHATMA GANDHI NREGA?
A: year 2009 B: year 2010
C: year 2008 D: year 2007
Ans: A
Question13 :Who will bear the cost of Photo to be pasted on job card?
A: Zila parishad B: Family seeking registration
C: Gram panchayat from planning budged D: Panchayat Samati
Ans: C
Question14 :How many members will be social Audit Forum?
A: 10 B: 3
C: 5 D: 2
Ans: C
Question15 :If labour receive average labour wages less than Rs 100/- then the payment of Rs 107/- which is to be given to the semi-skilled mat should also be reduced proportionately?
A: Yes B: No
C: Sometimes D: None of these
Ans: B
Question16 :According to E-Muster roll of NREGA soft version 5.0, if there are five skilled and skilled manual labours at a work place, then how manuy muster rolls should be issued for these five labourers?
A: 5 B: 1
C: 2 D: 0
Ans: B
Question17 :What is the objective of attaching muster roll movement/trekking paper on the front page of muster roll for semi skilled and skilled labourer?
A: Muster roll can not be destroyed B: to know the reason of late payment of muster roll occur at what stage
C: to know the series of muster roll D: to know the material payment on muster roll
Ans: B
Question18 :The E-muster roll issued for unskilled labourers, what is to be taken into account for giving payment to each labourer of a group of labourers?
A: The total amount of work done in a fortnight according to junior Engineer. B: The total amount of work done in a fortnight according to mate
C: The average amount estimated by junior engineer and Mate D: All of the above
Ans: D
Question19 :Mate has to enter the daily work of unskilled labourer group in which paper?
A: In the column 6 of unskilled labourers muster rolls back side B: In the daily wages paper of labourers
C: In both of the above D: in work place booklet
Ans: C
Question20 :When mate fills the group daily wages paper of labourers then which labourer representatives sign/thumb impression is necessary?
A: The labourer groups nominated head B: only if mate
C: different representatives of labourers daily D: only female labourer
Ans: C
Question21 :When the group daily wages diary is proposed to be used?
A: 1 December 2010 B: 1 January 2011
C: 26 January 2011 D: 1 April 2011
Ans: B
Question22 :When the training of mates to give information regarding their daily wages is to be completed?
A: 30 November 2010 B: 31 December 2010
C: 31 January 2011 D: 26 January 2011
Ans: B
Question23 :If any labourer group could not complete the task given in a fortnight, and if they perform more work in other work days, then should the more work done by them be included in muster roll and wages diary?
A: Necessary to enter B: No need to enter
C: The short work done on other days cannot be mentioned D: None of these
Ans: A
Question24 :If Minimum wge of any work is less than 10 Rs, then the work investigation in that fortnight would be done by which officer?
A: Chief Executive Officer B: Executive Engineer EGS
C: District Programme Coordinator D: Programme Officer
Ans: C
Question25 :What is the average wage rate of Rajasthan States?
A: 55 Rs B: 65 Rs
C: 75 Rs D: 85 Rs
Ans: C
Question26 :If the wages fluctuates between 70 Rs and 50 Rs then who will investigate the matter?
A: Assistant Engineer B: Junior Engineer
C: Programme Officer D: Chief Executive Engineer
Ans: A
Question27 :If wages are found to be less than Rs 50/- then in maximum how many daysinvestigation and payment is necessary?
A: Investigation and payment in maximum 15 days after the end of fortnight B: If there is difference of wages is found as a result of investigation then within 30 days the difference amount is payable.
C: Both a and b D: After investigation, difference amount is payable within 21 days
Ans: A
Question28 :what is necessary to sanction current year labour material proportion?
A: maximum labour days of previous year B: average wages of previous year
C: liabilities of current year D: all of the above
Ans: D
Question29 :what is necessary to sanction current year labour material proportion?
A: maximum labour days of previous year B: average wages of previous year
C: liabilities of current year D: all of the above
Ans: D
Question30 :what is to be included in material content?
A: wages of skilled labourers B: wages of semi-skilled labourers
C: purchased material D: all of the above
Ans: D
Question31 :How many registered families of gram panchayat are eligible to receive rs 4 lakhs and 5 lakhs as funds?
A: upto 1000 registered familie rs 4 lakhs and rs 5 lakjs for more than this B: upto 1500 registered families Rs 4 lakhs and Rs 5 lakh for more than this
C: upto 2000 registered families Rs 4 lakhs and Rs 5 lakhs for more than this D: upto 2500 registered families Rs 4 lakhs and Rs 5 lakh for more than this
Ans: B
Question32 :How much amount of revolving fund is spent that the reimburesement of revolving fund would be made?
A: 50 percent B: 60 percent
C: 70 percent D: 80 percent
Ans: B
Question33 :Whose signature are necessary for the recommendation of reimburesement of revolving fund at gram panchayat level?
A: Gram sevak and sarpanch B: related technical engineer
C: related accounts officier D: all of the above
Ans: D
Question34 :Before the reimbursement of revolving fund, what certificate a programme officer needs to receive from gram panchayat ?
A: Utilization Certificate B: Completion certificate
C: Both A and B D: Work start certificate
Ans: A
Question35 :who is the member secretary NREGA permanent committee?
A: Account assistant of related gram panchayat B: Junior Engineer/Junior Technical assistant of related gram panchayat
C: Village employment assistant D: Gram sevak
Ans: B
Question36 :If gram sevak withdraws any amount from the account of gram Panchayat then whose written permission will be taken?
A: Junior Engineer/Junior Technical assistant B: Programme Officer
C: Sarpanch D: Sarpanch and gram Seveak can withdraw payment directly without any permission
Ans: C
Question37 :NREGA permanent committee while authorising gram panchayat for any expenditure should be given report on which points?
A: The purchase criteria, rightrate,quality and quantity to be purchased B: MIS feeding of items to be purchases
C: only a D: both a and b
Ans: D
Question38 :Which officer/official would report to development and programme officer that gram panchayat has not spent any amount without the recommendation of permanent committee?
A: Gram sevak B: Village employment assistant
C: Junior Engineer/Junior Technical assistant D: Accounts assistant
Ans: D
Question39 :If any member of NREGA permanent committee has objection regarding purchasing rate, procedure, quality quantity or utilisation then who would report to development/programme officer?
A: Village Employment Assistant B: Gram sevak and Ex officer secretary
C: Junior Engineer/Junior Technical assistant D: Sarpanch
Ans: B
Question40 :If NREGA permanent committee violates the procedure and make money available to panchayats for NREGA works, then District Collector would start fraud case against whom?
A: Assistant Engineer B: Junior Engineer/Junior Technical assistant of related gram panchayat
C: Development/Programme Officer D: Accounts assistant
Ans: C
Question41 :Can fine department invite the joint tender proposal of NREGA Programme labour material?
A: Yes B: in accoidance with needs
C: No D: Sometimes
Ans: C
Question42 :Who will be responsible to make creche, shade and medicine available at work site?
A: Line Department B: Related Gram Panchayat
C: None of the above D: Both of the above
Ans: B
Question43 :Who will recommend tenders of material invited by line department?
A: Capable officer of line department B: The committee at tje district coordinator level
C: State government D: Programme director through EGS
Ans: B
Question44 :To whom line department will make available all the documents once in six months for social audit?
A: Related Gram Panchayat B: District level officer of line department
C: To NGO D: Zila Parishad
Ans: A
Question45 :Can the tree grand of iron concrete be used to protect the trees?
A: Yes B: No
C: in accoidance with needs D: Not clear
Ans: B
Question46 :1. The Panchayati Raj system was adopted to
A: Make people aware of politics B: Decentralize the power of democracy
C: Educate the peasants D: None of these
Ans: B
Question47 :The historic Panchayati Raj Bill was adopted by the Parliament in 1992 as which amendment?
A: 72nd B: 68th
C: 70th D: 74th
Ans: A
Question48 :3. In which of the following States was Panchayati Raj first introducted?
A: UP B: Bihar
C: Rajasthan D: Gujarat
Ans: C
Question49 :Which of the following is a source of income of the Gram Panchayats?
A: Levy duties B: Professional Tax
C: Income Tax D: Sales Tax
Ans: A
Question50 :5. In the Constitutions, setting up of village panchayat find mention under
A: Art 51 B: Art 40
C: Art 48 D: None of the Articles
Ans: B
Question51 :6. The need for local government can be justified primarily on the grounds of
A: Political expediency B: Promoting local leadership
C: The principle of grass root democracy D: Administrative efficiency
Ans: C
Question52 :7. Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should consist of
A: The village, the District and the State levels B: The village, the mandals, the district and the state levels
C: The village, the block and the district level D: The mandals and the district level
Ans: C
Question53 :Mandal Panchayats were recommended by
A: Ashok Mehta Committee B: Vengal Rao Committee
C: Balwant Rai Mehta Committee D: Narasimhan Committee
Ans: A
Question54 :Holding of elections for the Panchayats is decided by
A: Constitutional mandate B: Election Commission
C: State Government D: District Magistrate
Ans: C
Question55 :One of the major functions of the Panchayat Samiti is to
A: Deal with administration of justice at the Panchayat level B: Deal with rural industrialization
C: Deal with financial matters of the Panchayat D: Implement community development projects/schemes.
Ans: D
Question56 :Gram Sabha consists of
A: All the Chairman of Block level institution of the district B: All the voters of the Village Panchayat
C: 5 to 10 elected Ward Panchas of the Village Panchayats D: All the Chairman of Village Panchayats of the Block.
Ans: B
Question57 :Which is an important reason for revival of PRI system in India?
A: It has come down to us since ancient times B: It adds efficiency to village administration.
C: It is very economical and advantageous. D: It helps participation of democratic bodies at the grass root level.
Ans: D
Question58 :At what level does a Panchayat Samiti operate a Panchayati Raj structure?
A: Gram Panchayat level B: District level
C: Block level body D: Village level
Ans: C
Question59 :The Panchayati Raj institutions in India are established as per Constitutional directions of the
A: Directive Principles B: Fundamental Rights
C: Preamble D: Federalism
Ans: A
Question60 :Which Article of the Constitution directs the State governments to organize Village Panchayats ?
A: Art 32 B: Art 50
C: Art 48 D: Art 40
Ans: D
Question61 :The Panchayati Raj institutions depend for funds mainly on
A: Local taxes B: Special taxes
C: Property tax D: Government finances
Ans: D
Question62 :Panchayati Raj is based on the ideology of
A: Cultivating political awarness in the rural masses B: Democratic decentralization
C: Community cooperation and development D: People participation in government
Ans: B
Question63 :Every village panchayat is headed by a sarpanch who is elected by
A: Members of village panchayat from among themselves B: Not elected but nominated by collector
C: Gram sabha D: Member of village panchayat from among citizen of village
Ans: A
Question64 :Elections for the Panchayat is done by
A: Secret ballot B: Raising of hands
C: Open ballot D: None of these
Ans: A
Question65 :Which of the following is not true regarding a Gram Panchayt?
A: It is constituted in every village with a population over 500 B: Its decision in petty criminal cases cannot be appealed in any court of law
C: It consists of all the adult citizen of the village D: Its decision are taken by a majority vote
Ans: A
Question66 :Which of the following works as the executive body of the Zila Parishad
A: Notified area Committee B: Development Committee
C: Working Committee D: Municipal Committee
Ans: C
Question67 :Which of the following is not a source of income to the Gram Panchayat
A: Nominal Tax on Hawkers B: Grants-in-aid by state Government
C: House tax D: Money received from the sale proceeds of trees
Ans: B
Question68 :Which of the following states has no Panchayati Raj institution at all
A: Tripura B: Nagaland
C: Assam D: Kerala
Ans: B
Question69 :Which of the following is not an obligatory function
A: Public Conveniences B: Transport Facilities
C: Public Health D: Public Education
Ans: B
Question70 :Who among the following is not a member of the Panchayat Samiti
A: Elected members of the State Legislative belonging to that area B: Members of the Union Parliament belonging to that area
C: Sarpanchas of all the Panchayats D: All the above
Ans: D
Question71 :Which is the highest local body in the Rural Local Self-Government
A: Gram Sabha B: Panchayat Samiti
C: Circle Panchayat D: Zila Parishad
Ans: D
Question72 :Which among the below is eligible for Nirmal Gram Puraskar
A: Gram Panchayats, Blocks and Districts B: Only Gram Panchayat
C: Gram panchayat and block D: None of the above
Ans: A
Site designed and developed by National Informatics Centre Contents provided and maintained by Department of Rural Development, Ministry of Rural Development, GOI
Site Best Viewed in IE7.0+ at Resolution 1024 X 768 or above.