Emblem

Ministry of Rural Development
Government of India
Question Bank
SIRD Mizoram
Question1 :IAY became an independent scheme in the year
A: 3rd Jan, 1996 B: 1st Jan, 1995
C: 1st Jan, 1996 D: 1st Jan, 1994
Ans: C
Question2 :Reservation under IAY for disabled persons below poverty line is
A: 4% B: 2%
C: 6% D: 3%
Ans: D
Question3 :IAY is a cost-sharing basis between the Government of India and the States in the ratio
A: 20:80 B: 70:30
C: 80:20 D: 90:10
Ans: D
Question4 :In IAY, the benefit to non- SC/ ST should not exceed ________ of total IAY allocation during a financial year
A: 40% B: 20%
C: 60% D: 30%
Ans: A
Question5 :In IAY,the construction of houses should be done by the ________ from the beginning
A: Gram Panchayat B: NGO’s
C: Beneficiaries D: Zilla Parishads
Ans: C
Question6 :Plinth area of the houses in IAY should not be less than
A: 20 sq.mts B: 25 sq.mts
C: 20 sq.fts D: 20 sq.cms
Ans: A
Question7 :Each Indira Awaas Yojana dwelling unit is provided with a ___________
A: Gas cylinder B: Smokeless chulha
C: Water tank D: Free power connection
Ans: B
Question8 :At district level, IAY funds are operated by
A: DC B: DRDA
C: SIRD D: MRB
Ans: B
Question9 :At village level, IAY are operated by
A: MHIP B: YMA
C: MUP D: Gram Panchayat
Ans: D
Question10 :On completion of an IAY house, DRDA concerned should ensure that for each house so constructed, a board is set up displaying clearly the house built under IAY and should indicate
A: IAY logo and name of the beneficiaries B: Name of the beneficiaries and year of construction
C: IAY logo and year of construction D: IAY logo, name of the beneficiaries and year of construction
Ans: D
Question11 :The beneficiaries, restricting to the number, will be selected from the permanent IAY waitlists prepared on the basis of BPL lists in order of __________ in the list
A: Juniority B: No. of females
C: Seniority D: No. of males
Ans: C
Question12 :The ceiling on grant of assistance per unit cost under the Indira Awaas Yojana for construction of house including sanitary latrine and smokeless chulha in hilly/ difficult areas is
A: Rs 48,500 B: Rs 40,500
C: Rs 40,000 D: Rs 38,500
Ans: A
Question13 :Central assistance under IAY will be allocated to the States/ UTs on the basis of proportion of
A: Rural poor in the village/UTs to the total poor in the State B: Rural poor in the district to the total poor in the State
C: Rural poor in the village to the total poor in the country D: Rural poor in the States/UTs to the total poor in the country
Ans: D
Question14 :Once the lists of beneficieries of IAY are prepared, they need to be approved by the_________ to be attended by a government servant who would be a nominee of the Collector. Selection by the ________is final
A: Gram sabha B: DRDA
C: BDO D: DC
Ans: A
Question15 :The State Government shall release its share to the DRDA’s within ________ after the release of Central assistance in IAY
A: 1 month B: 2 month
C: 5 month D: 4 month
Ans: A
Question16 :The objective of IAY is primarily to provide grant for
A: Construction of watershed to the BPL family B: Construction of houses to the BPL family
C: Construction of roads to the BPL family D: Construction of wells to the BPL family
Ans: B
Question17 :IAY stands for
A: India Awaas Yojana B: Indira Awaas Yojana
C: Indira Atal Yojana D: India Atal Yojana
Ans: B
Question18 :The target group for houses under IAY will be
A: People above poverty line living in rural areas B: People below poverty line living in rural areas
C: People at poverty line living in rural areas D: People who are under AAY
Ans: B
Question19 :The priority in the matter of houses to the ex-servicemen and paramilitary forces and their dependents will be out of _________ of the houses set apart for allotment among the non- SC/ ST categories of beneficiaries
A: 20% B: 40%
C: 50% D: 25%
Ans: A
Question20 :What is the average geographical area of micro-watershed
A: 100 – 500 ha B: 500 – 1,000 ha
C: 100 – 1,000 ha D: 500 – 1,500 ha
Ans: C
Question21 :On which features are the watersheds differentiated
A: shape and slope B: climate and drainage
C: land use and vegetation D: all of the above
Ans: D
Question22 :Which of the following is the basic component of water harvesting system
A: run off reduction B: water storage
C: distribution of water D: all of the above
Ans: D
Question23 :What is the proposed project duration in IWMP
A: 3 – 5 years B: 4 – 7 years
C: 4 – 5 years D: 3 – 6 years
Ans: B
Question24 :For interpretation of any of the provisions of Common Guidelines the final authority shall be
A: Ministry of Rural Development B: Ministry of Agriculture
C: National Rainfed Area Authority D: Ministry of Environment and Forest
Ans: C
Question25 :What is the average size of geo-hydrological unit of watershed in IWMP
A: 1,000 – 5,000 ha B: 1,000 – 10,000 ha
C: 5,000 – 10,000 ha D: 2,500 – 5,000 ha
Ans: A
Question26 :Which of the following is the key feature of IWMP
A: Multi Tier Approach B: Cluster Approach
C: only sub no (a) D: sub no (a) and (b)
Ans: D
Question27 :Who will sanction watershed projects for the states
A: National Rainfed Area Authority (NRAA) B: State Level Nodal Agency (SLNA)
C: State Government D: Nodal Ministry
Ans: B
Question28 :What is the required project area under Watershed Development Projects for establishment of DWDU
A: 24,000 ha B: 15,000 ha
C: 25,000 ha D: 30,000 ha
Ans: C
Question29 :Which of the following statement is incorrect pertaining to IWMP
A: Selected PIA must sign MOU with the concerned DWDU B: Watershed Development Team shall prepare DPR.
C: 2% of the total budget shall be allocated for monitoring D: Productivity enhancement of the land is a criteria for selection of watershed projects.
Ans: C
Question30 :Who will constitute the Watershed Committee in IWMP
A: Concerned PIA B: Watershed Development Team
C: WDT and User Groups D: Gram Sabha and WDT
Ans: D
Question31 :Who will be responsible for the operation and maintenance of the assets created under the project in IWMP
A: UG, GP/VC and Gram Sabha B: Watershed Committee
C: WDT and WC D: PIA and WDT
Ans: A
Question32 :Who will sign the cheques jointly on behalf of the Watershed Committee
A: WC Chairman and WDT nominee B: WC Secretary and WDT nominee
C: PIA and WC Chairman D: PIA and WC Secretary
Ans: A
Question33 :Who will select Secretary of watershed Committee
A: Concerned PIA B: User Group and WDT
C: Gram Sabha meeting D: District Watershed Development Unit
Ans: C
Question34 :Which one of the following is an activity not to be undertaken in Phase-I of Project Management
A: Ridge Area Treatment B: Environment Building
C: Preparation of DPR D: Awareness Generation
Ans: A
Question35 :Who will authenticate the accounts of Watershed Committee
A: Gram Panchayat/Village Council B: SLNA may decide the matter
C: Whoever receives the funds D: all of the above
Ans: D
Question36 :Which of the following is the distinct feature of IWMP from IWDP/Hariyali
A: Formation of Watershed Committee and User Group B: Livelihood orientation
C: Collection of WDF D: none of the above
Ans: B
Question37 :Which of the following is a method of monitoring proposed in IWMP
A: Progress Monitoring B: Social Audits
C: Process Monitoring D: all of the above
Ans: D
Question38 :What will be included in each evaluation of the work done in IWMP
A: Physical and financial audit B: Physical and social audit
C: Physical, financial and social audit D: Financial and social audit
Ans: C
Question39 :What percent of the budget is allocated for consolidation phase
A: 4% of the total budget B: 3% of the total budget
C: 6% of the total budget D: 5% of the total budget
Ans: D
Question40 :Which of the following is permissible for expenditure of project funds
A: purchase of vehicles B: purchase of computers and related software
C: construction of buildings D: none of the above
Ans: B
Question41 :Who will arrange mechanism for collecting User Charges
A: Gram Sabha through Watershed Committee B: WDT and Watershed Committee
C: PIA and WDT D: Chairman and Secretary of Watershed Committee
Ans: A
Question42 :On which date the Common Guidelines came into effect
A: 1st April, 2007 B: 1st February, 2008
C: 1st April, 2008 D: 31st March, 2008
Ans: C
Question43 :Which of the following is not eligible for utilization of WDF
A: repair of assets created on community land B: advance loans to the contributors in the project area
C: repair of common property resources created D: repair of works taken up on private land
Ans: D
Question44 :Who will allocate usufruct rights to deserving user groups/SHGs over the assets created
A: Watershed Committee B: WDT and PIA
C: Gram Panchayat / Village Council D: Watershed Committee and WDT
Ans: C
Question45 :Which one of the following is the mandatory conditions for selection of villages for watershed project
A: proportion of SC/ST B: contribution towards WDF
C: size of population D: area under community land
Ans: B
Question46 :For which of the following activity, savings in each component of the project cost can be utilized
A: for undertaking watershed works B: as a revolving fund to SHG
C: to be credited to WDF D: for consolidation phase
Ans: A
Question47 :Which of the following is not the equity process to be facilitated by PIA
A: enhanced livelihood opportunities for the poor B: improving access of the poor especially women
C: enhancing role of women in decision making processes D: exemption of SC/ST community from contribution towards WDF
Ans: D
Question48 :Which of the following will ensure close monitoring through on-line system
A: National Rainfed Area Authority B: Nodal Agency at the Central level in the Ministry
C: State Level Nodal Agency D: National Remote Sensing Agency
Ans: B
Question49 :With whom shall the selected PIA sign MOU that will spell out defined annual outcomes
A: District Watershed Development Unit B: State Level Nodal Agency
C: National Rainfed Area Authority D: District Rural development Agency
Ans: A
Question50 :For selection of Voluntary Organization as PIA, which criteria is to be satisfied?
A: should be a registered legal entity B: should furnish the profile of its Board of Directors
C: should have successfully implemented projects independently D: all of the above
Ans: D
Question51 :Who will maintain project accounts in IWMP?
A: Watershed Development Team B: Watershed Committee
C: District Watershed Development Unit D: Project Implementing Agencies
Ans: A
Question52 :Who will commission and maintain National Portal?
A: Central Nodal Agency B: NRAA
C: Ministry of Rural Development D: Ministry of Information Technology
Ans: B
Question53 :Which of the following statements is correct?
A: Central assistance for SLNA will be transferred into the State Budget. B: SLNA will establish monitoring, evaluation and learning system at various levels.
C: The Project Manager, DWDU will sign a contract with SLNA for a period of 2 years. D: At any point of time, one Voluntary Organization cannot be assigned more than 30,000 ha area in a district.
Ans: B
Question54 :Who will approve the perspective and annual action plans relating to watershed projects in the district?
A: DWDU B: SLNA
C: DRDA D: DPC
Ans: D
Question55 :Which statement is not true relating to the composition and function of WDT?
A: WDT will be set up by PIA B: at least one of the members should be a women
C: members should hold professional degree D: to arrange social audit of the work undertaken
Ans: C
Question56 :From which of the following the expenses towards the salaries of WC Secretary shall be charged?
A: administrative support to PIA B: project account
C: DWDU account D: WDF
Ans: A
Question57 :Who amongst the following shall be members of SHG under IWMP?
A: small and marginal farmers households B: landless agricultural labourers
C: SC/ST persons D: all of the above
Ans: D
Question58 :Who will convene meetings of the Gram Sabha in IWMP?
A: President, Gram Panchayat/Village Council B: Secretary, Watershed Committee
C: Secretary, Gram Panchayat/Village Council D: none of the above
Ans: B
Question59 :What will be the duration of watershed work phase in IWMP?
A: 2 – 3 years B: 1 - 2 years
C: 2 – 4 years D: 1 – 3 years
Ans: A
Question60 :Which one is an activity to be undertaken for management of developed natural resources?
A: Building up a network of technical support agencies B: Repair and protection of Common Property Resources
C: Nursery raising for fodder and fuel D: Nursery raising for fodder and fuel
Ans: B
Question61 :On receipt of the sanction orders for the new projects from SLNA, who would release funds to the district level agency?
A: Department of Land Resources B: State Government
C: National Rainfed Area Authority D: Nodal Ministry
Ans: D
Question62 :After completion of Phase II in IWMP, What percentage of WDF shall be reserved for maintenance of assets created under the project?
A: 55 % B: 30 %
C: 50 % D: 40 %
Ans: C
Question63 :When should the project works start after the receipt of first installment by DWDU?
A: within 15 days B: within 3 months
C: within 2 months D: within 30 days
Ans: B
Question64 :What are the proposed key components of Capacity Building Strategy in IWMP?
A: Pool of Resource Persons B: Well prepared training modules and reading materials
C: only no (b) D: both (a) and (b)
Ans: D
Question65 :Which of the following is to be included in Ridge Aea Treatment?
A: Entry Point Activities B: Pasture development
C: Afforestation D: protection of common property resources
Ans: C
Question66 :Who will provide office accommodation and other requirements to watershed committee?
A: Gram Panchayayt / Village Cuncil B: Watershed Development Team(WDT)
C: Concerned PIA D: DWDU
Ans: A
Question67 :Who should ratify rules for operation of WDF prepared by the watershed committee?
A: WDT and SHG B: WDT and UG
C: GP/VC D: Gram Sabha
Ans: D
Question68 :Which of the following is not necessarily be included in DPR?
A: problem typology B: planning process
C: procedure for release of installments D: expected outcomes
Ans: C
Question69 :To which of the following Department/Ministries Common Guidelines are applicable?
A: Ministry of Rural Development B: Ministry of Agriculture
C: Ministry of Environment and Forest only D: all of the above
Ans: D
Question70 :What is the main aim of MGNREGS
A: to provide wage employment B: to provide wage employment for rural poor
C: to provide livelihood security for rural poor D: None of these
Ans: C
Question71 :How many days are guaranteed employment in an every financial year
A: 75 days B: 50 days
C: 100 days D: 200 days
Ans: C
Question72 :The NREG Act was passed in the Parliament on
A: 15th August, 2005 B: 17th August, 2005
C: 2nd February, 2006 D: 23rd August, 2005
Ans: D
Question73 :The MGNREGS came into force on
A: 17th August, 2005 B: 2nd February, 2006
C: 15th August, 2007 D: None of these.
Ans: B
Question74 :‘Adult’ means
A: 18 years age B: 16 years of age
C: 20 years of age D: 25 years of age
Ans: A
Question75 :The District head of MGNREGS is called
A: Programme Officer B: Programme Coordinator
C: District Programme Officer D: Project Director.
Ans: B
Question76 :‘Household’ in MGNREGS means
A: Members of a family B: Residing together
C: Common ration card D: All of these
Ans: D
Question77 :Implementing agency means
A: The Village Council B: The B.D.O
C: The DRDA D: All of these
Ans: D
Question78 :The Minimum wages of the MGNREG in Mizoram in the years 2010 is
A: 100/- per day B: 93/- per day
C: 110/- per day D: 132/- per day
Ans: C
Question79 :The top most priority of the Schemes under schedule – I of the Dist. is
A: Rural connectivity B: A forestation
C: Water conservation and water harvesting D: Land development
Ans: C
Question80 :Programme Officers means
A: The B.D.O B: The A.P.O
C: The P.D D: The D.C
Ans: A
Question81 :‘Rural Area’ means
A: Any area in a state B: Any area except those areas covered by any urban local bodies or a Cantonment board or constituted binding any law.
C: All of these D: None of these.
Ans: B
Question82 :‘Unskilled manual work’ means
A: Any physical work which any adult person is capable of doing without any skill or special training. B: Physically handicapped
C: Agricultural labourer D: None of these.
Ans: A
Question83 :The Mizoram Rural Employment guarantee Rules was Published on
A: 17th Sept.2007 B: 2nd August, 2006
C: 2nd October, 2006. D: None of these.
Ans: A
Question84 :The rate of Wages is different between
A: Men and Women B: Children and Adult
C: All of these D: None of these
Ans: D
Question85 :Payment should be made by
A: By Cash B: By Post Office
C: By Bank D: Both (2) and (3)
Ans: D
Question86 :If an applicant for employment under the scheme is not provided such employment within ---- receipt if his/her application
A: 10 days B: 15 days
C: 14 days D: 30 days
Ans: B
Question87 :The rate of unemployment allowance in Mizoram is
A: ¼ of the Wages B: 1/3 of the Wages
C: ½ of the Wages D: None of these
Ans: A
Question88 :The Person, who cannot claim the unemployment by means of
A: Who does not report for works within fifteen days. B: Who does not accept the employment provides
C: Remains absent from works without obtain permission from V/C D: All of these.
Ans: D
Question89 :Chairman of the Mizoram State Employment guarantees Councils is
A: The Hon’ble Rural Development Minister B: The Chief Secretary
C: The Hon’ble Chief Minister D: The Secretary of RD
Ans: C
Question90 :How many percent of the work s should visited by the P.O.
A: 50% of the works B: 10% of the works
C: 75% of the works D: 100% of the works
Ans: D
Question91 :The last day for submission of the Village Plan is
A: 25th of October, every year B: 30th of October, every year
C: 15th of October, every year D: 15th of November, every year
Ans: C
Question92 :The last date for submission of Labour budget is
A: 30th of October, every year B: 30th of November, every year
C: 30th of December, every year D: 31st of January, every year
Ans: D
Question93 :Social Audit should be conducted by
A: The UMC B: The Social Audit Committee
C: The Village Council D: The Programme Officer
Ans: B
Question94 :The members of Village Council Vigilance & Monitoring Committee is not less than
A: 6 B: 7
C: 8 D: 10
Ans: C
Question95 :The P.O. should allot at least _____ P.C of the works in terms of its cost through the Village Council
A: 25% B: 50%
C: 100% D: 75%
Ans: B
Question96 :The Muster Roll should be prepared at the ________
A: Worksite B: V/C home
C: VLA home D: PO Office
Ans: A
Question97 :The central Govt. shall meet the cost of
A: Wages for unskilled manual workers B: ¼ of the material cost
C: Both (d) and (b) is correct D: (a) is correct, but (b) is not correct
Ans: C
Question98 :The present administrative cost is
A: 2% of the total cost B: 4% of the total cost
C: 6% of the total cost D: 8% of the total cost
Ans: C
Question99 :The rate of wages for Mate is equal to
A: Unskilled labourer B: Semi-skilled labourer
C: Skilled labourer D: Neither of these
Ans: B
Question100 :If any dispute or complaint arises concerning the implementation of the scheme by the Village Council, the matter should be referred to
A: The DPC B: The PO
C: The VCP D: The Employment Commissioner
Ans: B
Question101 :Whoever contravenes the provisions of this Act shall on conviction by liable to fine which may extend to _________ rupees.
A: 500/- B: 1000/-
C: 100/- D: 2500/-
Ans: D
Question102 :If any complaint and disputes shall be dispose/dissolve by any authority of the case within _______ days of its receipt
A: 2 days B: 15 days
C: 7 days D: 30 days
Ans: B
Question103 :The main objective of the Act is
A: Creation of durable assets and strengthening the livelihood resource lease of the poor B: Wages employment for the rural poor
C: Creation of durable and sustainable development D: All of these
Ans: D
Question104 :The works taken up under the scheme should be in
A: Urban areas B: Rural areas
C: (a) is correct but (b) is not correct D: (b) is correct but (a) is not correct
Ans: C
Question105 :The project shall be approved by
A: The Village Council B: The Gram Sabha
C: The Programme Officer D: The DPC
Ans: B
Question106 :Choose the correct answer
A: Measurement records for each work and worker must be available for public inspection B: No need of record at the worksite
C: M R should be record in plain paper D: VLA will record the MR
Ans: A
Question107 :Choose the correct answer
A: The labourer shall be paid not more than the wage rate B: The labourer shall be paid not less than the wage rate
C: The labourer shall be paid central wage rate D: The labourer shall be paid the state wages rate
Ans: B
Question108 :The working hours of the labourers is
A: 5 hours B: 6 hours
C: 8 hours D: 9 hours
Ans: C
Question109 :Hiring of Machine and Contractor is not permissible under the Act
A: Correct B: not correct
C: totally correct D: partially correct
Ans: D
Question110 :Pre-announcement of the Social Audit will be made by _______ or _______ at least 30 days in advance
A: PO or V/C B: V/C or DPC
C: DPC or PO D: Employment Commissioner or DPC
Ans: A
Question111 :The Social Audit Committee shall be elected from among the _______
A: The workers B: The Village Council
C: The VMC D: The NGOs
Ans: A
Question112 :The ______ members of the Social Audit committee shall be women
A: 1/4 B: 1/2
C: 1/3 D: 1/4
Ans: C
Question113 :The V/C shall present all necessary information and documents at least ____ days in advance to the Social Audit committee
A: 15 B: 20
C: 30 D: 7
Ans: A
Question114 :The Social Audit Committee will verify
A: The documents only B: The documents and information only
C: The physical and finance only D: The documents, finance and physical only
Ans: D
Question115 :The minutes of the Social Audit shall be recorded by
A: The V/C secretary B: The VMC Secretary
C: The VLA D: The person selected by the chairman
Ans: D
Question116 :What is the correct answer
A: Any fund deviations shall follow with an action against the concerned person and fund recovery shall be expected B: Any fund deviations shall follow with action against the concerned person and fund recovery shall be made by the Social Audit Committee
C: Shall be governed by law D: No need of action.
Ans: A
Question117 :Creating of the records relating to the scheme shall be made available for public _____
A: May be purchase B: Free of cost
C: Should be less amount D: Neither of these
Ans: B
Question118 :The Job Card shall be at the custody of the ______
A: The PO B: The V/C
C: The card holder D: The VLA
Ans: C
Question119 :SGSY stands for
A: Swarnjayanti Grameen Sakti Yojana B: Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana
C: Swasti Grameen Sansthan Yojana D: Saraswati Gram Swarozgar Yojana
Ans: B
Question120 :SGSY was launched on
A: 2nd Oct 2006 B: 1st April 1999
C: 26th January 2000 D: 1st May 2001
Ans: B
Question121 :SGSY is
A: Drinking Water Programme B: Self Employment Programme
C: Wage Employment Programme D: Sanitation Programme
Ans: B
Question122 :SGSY will assist
A: Rural poor B: Urban Poor
C: Poor without asset D: Only poorest of the poor
Ans: A
Question123 :Infrastructure Assistance could be provided to co-operative societies but
A: a) At least 25 % of the members should be swarozgaries B: b) At least 45% of the members should be swarozgaries
C: c) At least 50 % of the members should be swarozgaries D: d) At least 75 % of the members should be swarozgaries
Ans: C
Question124 :Who will prepare a Project Report
A: Line department B: BDO
C: District SGSY Committee D: Block SGSY Committee
Ans: D
Question125 :The anticipated income as stipulated in the Project during the project period may be ensured by the
A: DRDA B: Line Department
C: BDO D: Banks
Ans: A
Question126 :The responsibility of fixing the unit cost under ISB and other techno-economic parameters is the duty of
A: NABARD B: District Committee
C: Block Committee D: Line Department
Ans: B
Question127 :Detailed Time Table for selection of the Key Activities should be drawn & published by the
A: DRDA B: BDO
C: Line Department D: Banks
Ans: A
Question128 :The Directory of selected activities in the District should be prepared by the
A: District SGSY Committee B: DRDA
C: BDO D: State SGSY Committee
Ans: A
Question129 :Who is empowered to add or delete activity
A: District SGSY Committee B: DRDA
C: BDO D: State SGSY Committee
Ans: A
Question130 :Any of the selected activity can be replaced by a new one, if
A: The swarozgaries wish to change it B: b) The District SGSY Committee wants to change it
C: c) The scope of the activity has been exhausted D: d) The Block SGSY Committee wants to change it.
Ans: C
Question131 :The number of selected key activities should not ordinarily exceed
A: 5 B: 7
C: 10 D: 12
Ans: C
Question132 :The test of SGSY will be in
A: Number of SHGs formed B: Additional infrastructure created
C: c) Additional incomes accrued to swarozgaries D: Amount of Subsidy disbursed
Ans: B
Question133 :All expense relating to the preparation of projects report will be borne by
A: District SGSY Committee B: Line Departments
C: DRDA D: BDO
Ans: C
Question134 :On approval by the District SGSY Committee, the list of selected activities as well as the project report of each key activity in respect of each block should be placed before the
A: Block SGSY Committee B: Governing Body of DRDA
C: State SGSY Committee D: Central SGSY Committee
Ans: B
Question135 :What is the maximum percentage of SGSY assistance permissible for activities other than key activities
A: 50% B: 35%
C: 25% D: 20%
Ans: C
Question136 :The swarozgaries may take up activity not under selected key activity, if
A: The activity is of their choice B: It is easily manageable
C: Its economic return is assured D: It is of low cost
Ans: C
Question137 :Who will identify the villages to be covered under each activity
A: District SGSY Committee B: Block SGSY Committee
C: DRDA D: BDO
Ans: B
Question138 :The Proposals for infrastructure development should be drawn by
A: Banks B: DRDA
C: BDO D: Line Department
Ans: B
Question139 :The Provision of infrastructure is essentially the responsibility of the
A: Central Government B: State Government
C: Central & State Government D: Ministry of Rural Development
Ans: B
Question140 :Financing in sectors should be restricted where
A: Infrastructure is inadequate B: There is no cluster
C: There are no SHGs D: There is no Bank
Ans: A
Question141 :Funds available for providing infrastructure support under SGSY are primarily to
A: a) provide infrastructure for Line Departments B: b) provide infrastructure for the state government
C: bridge critical gaps in infrastructure D: d) provide infrastructure in the Block and village level
Ans: C
Question142 :The percentage of SGSY allocation for SGSY Infrastructure Fund for the North Eastern States is
A: 20% B: 25%
C: 30% D: 35%
Ans: B
Question143 :The BPL households for identification of families for assistance under the SGSY should be duly approved by
A: The Block SGSY Committee B: The Gram Panchayat
C: The Gram Sabha D: The District SGSY Committee
Ans: C
Question144 :What should be the percentage of groups formed in the block to be exclusively of women
A: 40% B: 33%
C: 50% D: 60%
Ans: A
Question145 :SGSY groups should comprise of
A: 50% SC/ST B: 35% SC/ST
C: 30% SC/ST D: 40% SC/ST
Ans: A
Question146 :Among the following persons, select the one who can give death certificate of animals for claiming Insurance under SGSY
A: BDO B: Secretary of Panchayat
C: Tax inspector D: Veterinary Field Assistant
Ans: B
Question147 :What is the main objective of SGSY
A: a. To enable the Swarozgaris to cross the poverty line within 3 years B: b. To enable the Swarozgaris to cross the poverty line within 3 years
C: c. To enable the Swarozgaris to cross the poverty line within 3 years D: To ensure wage for disabled persons
Ans: A
Question148 :What is the strategy and approach of SGSY
A: Cluster approach and its planning B: Selection of Swarozgaris
C: Convergence of resources D: Interaction with PRIs
Ans: A
Question149 :What is the ratio of funding by the Central and the State under SGSY for Mizoram
A: 50:50 B: 75: 25
C: 90:10 D: 100%
Ans: C
Question150 :What is the ideal size of SHG
A: 10-15 members B: Below 10
C: Above 20 D: None of these
Ans: A
Question151 :What is the entry point of SHG
A: Opening a Bank account B: Helping the poor
C: Collecting firewood D: None of these
Ans: A
Question152 :What is the criteria group for a good SHG
A: Homogenous B: Heterogeneous group
C: Mixed group D: None of these
Ans: A
Question153 :What is the objective of SHG
A: To help others B: To help themselves
C: To fight for their rights D: None of these
Ans: B
Question154 :Who will do the grading for SHG
A: Implementing agency B: PRI
C: Village elders D: None of these
Ans: A
Question155 :What is the pattern of release of subsidy amount to the SHG
A: Back ended B: One time with the loan
C: Piece meal basis D: None of these
Ans: A
Question156 :What is the facilitating factor of SHG
A: Homogeneity B: Big amount of loan
C: Size of the group greater than 20 D: None of the above
Ans: A
Question157 :What is the inhibiting factor of SHG
A: No proper rules B: Regular meeting
C: Natural calamity D: None of the above
Ans: A
Question158 :What is the restructured SGSY
A: NERLP B: NRLM
C: NSS D: None of these
Ans: B
Question159 :Saving collection is
A: a must in every meeting B: is not necessary at all
C: done once in a year D: done twice in a year
Ans: A
Question160 :Who should solve the problems of the members in a group
A: A group should discuss B: Group leader is responsible
C: Village court D: None of the above
Ans: A
Question161 :who should decisions in the SHG
A: All members to decide together B: Group leaders should decide
C: PRI members D: None of these
Ans: A
Question162 :Who benefits from the SHG
A: All member benefits B: Disabled persons
C: School children D: None of these
Ans: A
Question163 :Who should do the work in the SHG
A: All should share the work B: Group Office Bearers should do the work
C: Outside labours should do the work D: None of these
Ans: A
Question164 :Central Rural Sanitation Programme (CRSP) was first launched in the year
A: 1985 B: 1986
C: 1989 D: 1990
Ans: B
Question165 :The revised Central Rural Sanitation Programme (CRSP) is called
A: a) Information, Education and Communication(IEC) B: Total Sanitation Campaign(TSC)
C: Human Resource Development D: Nirmal Gram Puraskar
Ans: B
Question166 :The aims of Total Sanitation Campaign(TSC) include
A: a) Provide separate urinals/toilets for boys & girls in Schools/Anganwadis in rural areas B: Promote open defecation
C: Promote bucket latrine D: None of the above
Ans: A
Question167 :The Total Sanitation Campaign project cycle in the project district is expected to take about
A: 5 years B: 4 years
C: 6 years D: 3 years
Ans: B
Question168 :The cost of Start-Up activities of Total Sanitation Campaign should not exceed
A: 3 % of the total project cost B: 4 %
C: 5 % D: 6 %
Ans: C
Question169 :Each Project District should prepare a detailed IEC Annual Action Plan by
A: a) January of the preceding financial year B: b) December of the preceding financial year
C: c) February of the preceding financial year D: d) March of the preceding financial year
Ans: C
Question170 :Under IEC, mass media campaign should be taken up
A: Only at the National and State level B: At District level only
C: At village level D: At block level
Ans: A
Question171 :The beneficiary contribution in individual household latrine under TSC would be
A: Rs. 300.00 B: Rs. 500.00
C: Rs. 700.00 D: Rs. 200.00
Ans: A
Question172 :The incentive given to BPL households by the Central Government for construction of individual household latrine is
A: a) Rs. 1500.00(Rs.2000.00 in hilly & difficult areas) B: b) Rs. 2000.00(Rs.3000.00 in hilly & difficult areas.)
C: Rs. 2500.00 D: Rs. 3000.00
Ans: A
Question173 :Maximum unit cost prescribed for a community sanitary complex is upto
A: Rs. 3 lakh B: Rs. 4 lakh
C: Rs. 5 lakh D: Rs. 2 lakh
Ans: D
Question174 :Funding for school sanitation in a TSC project is provided by the Central and State Government in the ratio of
A: 70:30 B: 50:50
C: 20:80 D: 90:10
Ans: A
Question175 :The revolving fund permissible under TSC in the district for each project is
A: Rs. 50 lakh B: Rs. 30 lakh
C: Rs. 20 lakh D: Rs. 15 lakh
Ans: A
Question176 :Unit cost for construction of baby friendly toilet for each Anganwadi/Balwadi in the rural areas is
A: a) Rs. 8000.00(Rs. 10000.00 for hilly & difficult areas) B: b) Rs. 10000.00(Rs.12000.00 for hilly & difficult areas)
C: Rs. 20000.00 D: None of the above
Ans: A
Question177 :Which item among the following is permissible under “administrative expenses”
A: Purchase of vehicles B: Purchase of land and buildings
C: c) Purchase of one computer with accessories per district D: Purchase of cell phones
Ans: C
Question178 :The National Scheme Sanctioning Committee constituted to approve the project proposals for the select district consists of
A: 6 members B: 7 members
C: 5 members D: 9 members
Ans: B
Question179 :As per the Constitution 73rd Amendment Act, 1992, Sanitation is included in the
A: 12th schedule B: 10th schedule
C: 9th schedule D: 11th schedule
Ans: D
Question180 :17. The custodian of the assets such as the community complexes, environmental components, drainage, etc constructed under the TSC would be
A: The Panchayats B: Voluntary Organizations
C: Charitable Trusts D: None of the above
Ans: A
Question181 :Funding support to individual household latrine for APL families
A: Nil B: 70 %
C: 30 % D: 50 %
Ans: A
Question182 :19. The States/UTs shall release the central assistance received along with the matching State share to the District Implementing Agency/Agencies within
A: a) 10 days of receipt of central assistance B: 15 days of receipt of central assistance
C: c) 20 days of receipt of central assistance D: d) One month of receipt of central assistance
Ans: B
Question183 :The maintenance expenses of individual household sanitary latrines should be met by
A: the households B: the panchayats
C: administrative cost D: SHGs
Ans: A
Question184 :21. A team of experts constituted in the district who should review the implementation in different blocks shall have a review meeting
A: At least once a quarter B: Twice in a month
C: Once in a year D: None of the above
Ans: A
Question185 :Which of the following is not included in the strategy for implementation of TSC
A: “community led” B: “people centred”
C: “demand driven approach” D: “top to bottom method”
Ans: D
Question186 :Which of the following is not included in the programme components and activities for TSC implementation
A: Start-Up activities B: IEC activities
C: Community Sanitary Complex D: d) Construction of household latrines for all families
Ans: D
Question187 :Funding for IEC under TSC is provided by the central government and state government in the ratio of
A: 80:20 B: 70:30
C: 100:00 D: 50:50
Ans: A
Question188 :An outlet dealing with the materials, hardware and designs required for the construction of sanitary facilities is
A: Community Sanitary Complex B: Ecological Sanitation
C: Rural Sanitary Marts D: Institutional toilets
Ans: C
Question189 :Emphasis should be given on construction of toilet in Schools for
A: Boys B: Girls
C: Balwadi D: Anganwadi
Ans: B
Question190 :28. The fund sharing between the Centre, State and Panchayat/Community under Solid and Liquid Waste Management would be in the ratio of
A: 60:20:20 B: 70:20:10
C: 50:40:10 D: 30:40:30
Ans: A
Question191 :The release of fund to the implementing agency will be
A: in four installments B: in three installments
C: in two installments D: in five installments
Ans: A
Question192 :In TSC, subsidy for individual household latrine units has been replaced by
A: Incentive to SHGs B: Revolving fund
C: c) Incentive to the poorest of the poor households D: User charge
Ans: C
Question193 :To add vigour to TSC implementation Government of India have separately launched an award scheme called
A: IEC B: Nirmal Gram Puraskar
C: State Level Scrutiny Committee(SLSC) D: Central Rural Sanitation Programme
Ans: B
Question194 :How can the work be shared?
A: Agree on one person to take the work as leader on rotation B: agree on one person to take the work as continuously
C: Floating tenders/contracts D: None of these
Ans: A
Question195 :Does the SHG need rules?
A: Not at all B: To some extent
C: Very much essential D: None of these
Ans: C
Question196 :What are the training needs for SHG?
A: Group dynamics B: Personal hygiene
C: HIV/AIDS D: None of these
Ans: A
Question197 :Why should SHG be linked to the bank?
A: For savings and credit linkage B: For the benefit of the bank
C: For individual benefit D: None of these
Ans: A
Question198 :In whose name is the account to be open in SHG?
A: In the name of SHG B: In the name of an individual
C: In the name of the leader D: None of thes
Ans: A
Question199 :Who has RBI permitted to open account in the name of SHGs?
A: Commercial banks B: Money lenders
C: Vijay bank D: None of these
Ans: A
Question200 :Name atleast one document requires by SHG to open bank account?
A: Copy of rules and regulation B: Police verification
C: Recommendation from PRI D: None of these
Ans: A
Question201 :When should internal lending start?
A: Within 2-3 months of forming the SHG B: After 6 months of formong the group
C: After 5 years D: None of these
Ans: A
Question202 :Who decides the term of loans for internal lending?
A: SHGs B: Bank
C: Facilitator D: None of these
Ans: A
Question203 :Who should do the record keeping?
A: SHG B: DRDA
C: PRI D: None of these
Ans: A
Question204 :In whose name is the loan to be sanctioned to the SHG?
A: Group leader B: Group
C: Each individual D: None of these
Ans: B
Question205 :What is the quantum of loan in SHG given by the bank?
A: 1 to 7 times B: 1 to 4 times
C: 1 to 10 times D: None of these
Ans: B
Question206 :Does the SHG need collateral security?
A: Choice B: Not required
C: Mandatory D: None of these
Ans: B
Question207 :What is the rate of recovery of SHG loan?
A: Above 90% B: 100%
C: 80% D: None of these
Ans: A
Question208 :Who developed the SHG concept?
A: Dr. Modh Yunus B: Dr. Mam Mohan Singh
C: Dr. Ambedkar D: None of these
Ans: A
Question209 :What is the amount of Revolving Fund provided to the SHG?
A: Rs 1,00,000 B: 50,000
C: 25,000 D: None of these
Ans: C
Site designed and developed by National Informatics Centre Contents provided and maintained by Department of Rural Development, Ministry of Rural Development, GOI
Site Best Viewed in IE7.0+ at Resolution 1024 X 768 or above.